Църквата "Св.Въведение Богородично" в Панагюрище  Църквата "Св.Въведение Богородично" в Панагюрище СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Православието отдава почит на Светия дух днес

Написана от  Понеделник, 08 Юни 2020 06:07
ДНЕС Православната църква отдава почит на Светия дух, който в християнството 
е едно от Лицата на Светата Троица, третата Ипостас на триединния Бог. Християните вярват, че Светият Дух по време на цялата история е давал на определени лица, групи и цели народи Своите благодатни дарове, които се предоставят на всеки вярващ посредством тайнствата. Светият Дух, като едно от Лицата на Светата Троица, има нетварен произход. Т.е. за разлика от останалите духове – ангели и други, споменаващи се в Библията, той не е сътворен, а е предначален. 
Вторият вселенски събор (Константинопол, 381) фиксира учението на Църквата за Светия Дух. Осмият член от Никейско-цариградския символ на вярата гласи „Вярвам... И в Светия Дух, Господа, Животворящия, Който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и Когото славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.“
В наше време между различните християнски вероизповедания има известни различия не само в тълкуванията на този член от Символа на вярата, но и в самия текст след схизмата между Западната и Източната църква през XI в. Съвременните тълкувания говорят, че става дума по-скоро за различни интерпретации на една и съща идея, отколкото за фундаментално различие. Въпреки това основните общности, аргументирайки се с различни доводи, отстояват своята версия.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси