24 май е - празник на светлината. Напред! Народността не пада там, дето знаньето живей!

Написана от  Неделя, 24 Май 2020 06:40
На 24 май - Ден на българската просвета и култура, българинът отдава почит всички, които със своите знания, умения и дух създават блага,
търсят и откриват нови предизвикателства в науката.
На 24 май свеждаме глави и пред святото дело на братята Кирил и Методий. Отдаваме почит на всички просветители - от миналото и настоящето. Почитаме онези, които продължават да са бранители на българската култура и духовност.
Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен. По-късно в своя "Календар вечний" панагюрецът Велко Королеев вписва 11 май като дата за отдаване на почит на двамата Солунски братя.
За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май се срещат в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.
От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. 
С въвеждането на Грегорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден - 24 май. След 1969 г. се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар. Затова днес в България съществуват два празника - църковен на 11 май и светски на 24 май.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси