Иван Вазов и Катя Зографова Иван Вазов и Катя Зографова

Катя Зографова завърши книгата си "Летопис на Вазовия род"

Написана от  Вторник, 12 Май 2020 13:55
Изявеният литературен историк, критик и писател Катя Зографова завърши мащабно проучване на Вазовия род
„Летопис на Вазовия род“, съобщи БНР.
 Пред панагюрци Катя Зографова обяви, че е поела ангажимент да напише летопис за рода на писателя и поета Иван Вазов, през юни 2017 г., когато в камерната зала на Театър дом-паметника представи новата си книга  „Словозографии“. Тогава тя коментира:Това е свръхзадача на моя живот, но, описвайки този род, ще дам духовна опора, че България не изчезва.
Вазовият род е богат като имена, наследници и съдби, а  приносът му в историята и в културата на съвременна България е тема необятна, но благодатна. Този род има свои представители във всички области: на духа, на военното дело, на военното изкуство, на медицината, журналистиката и дипломацията.
Това лято се навършват 170 години от рождението на Патрирха на българската литература.
Катя Зографова е родена през 1957 г. в Панагюрище. Завършва българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. През 1989 г. печели конкурс и започва работа в Националния литературен музей в София. Години наред е директор на къща музей „Никола Вапцаров“.
 
Катя Зогрфова е позната на панагюрската аудитория с литературните си изследвания. Част от тях са посветени на именити българки: "Многоликата българка"; "Знаменити.Забравени.Забранени".
За интересуващите се от литература интерес представлява и книгата й "Световете на Яворов".

Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси