Общинската библиотека в Панагюрище и Националната библиотека "Св.Св.Кирил и Методий" Общинската библиотека в Панагюрище и Националната библиотека "Св.Св.Кирил и Методий" СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Честит празник на библиотекарите в област Пазарджик!

Написана от  Понеделник, 11 Май 2020 11:36
 По предложение на Министерство на културата през 2006 г. 11 май бе приет като Ден на библиотекаря в България.

 Днес е и патронен празник на Националната библиотека "Св.Св.Кирил и Методий" в София. През април 1878 г. софийският учител и секретар на Градския съвет Михаил Боботинов предлага да се учреди “публична библиотека, нужна за развитието на София в културно и образователно отношение”. На 28 ноември същата година е избрана временна библиотечна комисия, която би се наела да уреди и отвори библиотеката “според съществующий нейн Устав”. Тази дата (по нов стил 10.12.1878) се приема за рождена на книжовния храм.
В началото на юни 1879 г. по предложение на проф.Марин Дринов, председател на библиотечната комисия и управляващ отдел „Просвещение”, Софийската публична библиотека получава статут на държавно учреждение под названието Българска народна библиотека.
На 22 февруари 1897 е приет внесеният от Константин Величков Закон за депозирането на печатни произведения в народните библиотеки.
През 1939 г.
започва строеж на нова сграда на библиотеката на мястото на царския манеж. По време на бомбардировките през 1944 г.  са разрушени и старата, и новата сграда на библиотеката.
Библиотеката е тържествено открита на 16 декември 1953 г.
Сред директорите на Националната библиотека "Св.Св.Кирил и Методий" са поетите Петко и Пенчо Славейкови.Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси