Нелсън и Малала - носители на наградата "Саахаров" Нелсън и Малала - носители на наградата "Саахаров" архив oshtepan.com

Изложба за 25 години Награда „Сахаров“ за свобода на мисълта

Написана от  Четвъртък, 19 Декември 2013 16:06
До 28 декември може да се види изложбата, посветена на 25-ата годишнина на Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на Европейския парламент, която беше открита на 16 декември в Народния театър „Иван Вазов“ в столицата. 
 
Както oshtepan.com писа, наградата се присъжда ежегодно от Европейския парламент на някои от най‑големите борци за правата на човека в световен план. Изложбата, организирана от Информационното бюро на Европейския парламент в България, проследява жизнения път и постиженията на всеки един от лауреатите досега. Изложбата ще бъде достъпна непосредствено преди, по време на и веднага след постановките в програмата на Народния театър.
Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта е един от най-ярките примери за това как ЕС присъства на международната сцена, изразявайки своята подкрепа за изключителни личности, борещи се срещу неправдата и потисничеството. През 2013 г. се навършват 25 години от първото присъждане на отличието, което през 1988 г. беше връчено на Нелсън Мандела и Анатолий Марченко. Тазгодишният лауреат е 16-годишната ученичка Малала Юсуфзай от Пакистан.
За първи път носител на наградата е предложен от български представител в Европейския парламент и за втори път в историята на отличието членовете на Председателския съвет гласуват с пълно единодушие. Мариела Баева, член на Европейския парламент през периода 2007—2009 г., която е взела дейно участие в номинацията на Малала Юсуфзай, сподели думите на лауреатката, с които тя се обръща към представителите на Европейския парламент: „Искам да бъда честен политик.“
Малала Юсуфзай получи наградата заради активната си борба за даването на възможност на момичетата да посещават училище. Малала преживя опит за убийство от страна на талибаните миналата година. В речта си пред Европейския парламент младата пакистанка посочи, че силата на една страна не следва да се измерва чрез въоръжението на нейната армия, а чрез броя образовани хора. Малала се застъпи специално за всички деца, които не посещават училище.
Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта е учредена през 1988 г. в чест на руския ядрен физик и активист за правата на човека Андрей Сахаров. Тя е най-високото отличие, присъждано от Европейския съюз за постижения в областта на правата на човека и е израз на признание и морална подкрепа за лауреатите в борбата за техните каузи.
Наградата се връчва на отделни лица и сдружения: дисиденти, политически лидери, журналисти, адвокати, активисти на гражданското общество, писатели, лидери на малцинства, активисти за мир и дори ООН като организация. Това е награда преди всичко за свободата на изразяване, защитата на правата на малцинствата, зачитането на международното право, развитието на демокрацията и прилагането на принципите на правовата държава.
Наградата „Сахаров“ и премията от 50 хиляди евро се връчват официално на пленарно заседание на ЕП в Страсбург в края на всяка година.
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси