Панагюрище тържествено отбеляза Трети март

Написана от  Вторник, 03 Март 2020 17:05
Днес в Панагюрище тържествено бяха отбелязани 142 години от подписването на Санстефанския мирен договор.
Честването започна на площад „20 април” с издигане на националното знаме на Република България от кмета на община Панагюрище г-н Никола Белишки и полагане на цветя пред бюст- паметника на Георги Бенковски.
Празнично шествие, водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“ и членове на Регионален клуб „Традиция“, се отправи към църквата „Свети Георги Победоносец“, където
благодарствен молебен отслужиха отец Румен Стоименов и протойерей Ангел Разградлиев. В знак на признателност цветя бяха положени пред паметниците на Павел Бобеков, Орчо войвода и Райна Княгиня.
Пред паметника на генерал Дандевил директорът на Историческия музей в Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов припомни част от историческите факти, преди да се стигне до Трети март 1878 г. Той подчерта, че датата е символ на безграничния патриотизъм на борците от Априлското въстание от 1876 г., на саможертвата на Ботевите четници, на героизма на руските, румънските и финландските воини, на славните български опълченци, положили своя живот пред олтара на Отечеството.
Честването продължи с рецитация на Йоана Станчева от СУ „Нешо Бончев”
и изпълнения на Мъжки камерен хор „Панагюрци” към НЧ „Св. Боян Княз Български – 2006”.

Празнични салюти произведоха представителите от регионалните клубове на „Традиция” в Панагюрище, село Баня и Велинград. Пред паметника на руския генерал Дандевил бяха положени венци и цвет от различни институции и граждани.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси