Георги Абдулов (вляво) Георги Абдулов (вляво) Още Пан

„Любородие” за Георги Абдулов

Написана от  Сряда, 17 Април 2013 15:21
На 18 април в Основно училище „20 април” за трета поредна година ще бъде връчена Общинската награда за краеведска дейност „Любородие”. Комисия, назначена със заповед на кмета на община Панагюрище Никола Белишки, и председателствана от зам.-кмета Галина Матанова, е определила за ностител на престижната награда за 2013 година Георги Димитров Абдулов за цялостна проучвателска и краеведска дейност.
Той има дългогодишна изследователска работа, свързана с миналото и историческите личности от родния край. Участва в археологически проучвания на множество антични крепости и могили.
Георги Абдулов ще получи Наградата за краеведска дейност „Любородие“ заради задълбочената си работа, свързана с: проучване на тракийски надгробни могили от некрополите в местността „Мулей”, могили и некрополи в землищата на селата Свобода и Смилец, антична гробница – мавзолей край село Баня, плосък античен некропол в местността „Голямата ливада”, късноантична и средновековна крепост „Красен” – най-голямата древна крепост в Централна Средна гора, археологически проучвания на връх „Сакарджа” и на крепостта „Койчово кале”.
Резултатите от научната и изследователска дейност на Георги Абдулов са отразени в научни издания и отчети на Археологическия институт при БАН. Има и множество публикации в печата. Аавтор е на съществуващите в момента археологически експозиции в историческите музеи в Панагюрище и Стрелча. До миналата година Георги Абдулов бе директор на Исторически музей в Панагюрище.
Наградата за краеведска дейност „Любородие“ бе учредена от Община Панагюрище и Основно училище „Двайсти април“ – Панагюрище и представлява грамота, плакет и парична сума. Кметът на общината връчва наградата на тържествена церемония всяка година по време на честванията на Априлското въстание. Събитието е част от програмата за отбелязване на патронния празник на училището. Пръв носител на „Любородие” бе професорът по медицина Лука Кръстев, а миналата година работещият години наред в панагюрския музей Георги Гемиджиев.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси