Страстната седмица започва

Написана от  Неделя, 21 Април 2019 21:41
На 22 април започва Страстната седмица. Това са дните на Христовите страдания от влизането Му в Йерусалим за Пасха до смъртта Му.

На старобългарски страст означава страдание.
Всеки от дните от понеделник до събота е наречен Велик.
Велики понеделник се свързва с деня, когато Иисус Христос влязъл в Йерусалим. Целият град се раздвижил. Всички искали да видят великия Пророк и Чудотворец. Иисус веднага се отправил към храма, който в тези предпразнични дни напомнял за шумен източен панаир. Целият площад на храма бил запълнен от алчни търговци, от жертвени животни и навсякъде се ччувала врява от гласовете на търгуващите, звън от монети, блеене на скотове. С гняв и скръб Иисус отново изгонил оттам всички търговци, като им казал:
-" И домът ми ще бъде молитвен дом, а вие го направихте разбойнически вертен".
След изгонването на търговците в храма настъпила тишина. Спасителят учел народа на божествените истини, а след това изцелил слепите и хромите. А главните свещеници, книжниците и народните първенци се стараели да Го погубят; но не намирали какво да сторят, понеже всичките люде вървели след Него и слушали поученията Му..
И в един от дните, когато поучавал людете в храма и проповядвал благовестието, надошли главните свещеници и книжниците със старейшините и Го попитали:
- Кажи ни с каква власт правиш това? Или кой е Онзи, Който Ти е дал тази власт?
В отговор Той им рекъл:
- Ще ви задам аз един въпрос и отговорете ми. Йоановото кръщение от небето ли беше, или от човеците?
Те започнали да разискват помежду си, казвайки:
- Ако речем от небето, ще каже защо не го повярвахте. Но, ако речем от човеците, всичките люде ще ни убият с камъни, защото са убедени, че Йоан беше пророк. 
Накрая отговорили, че не знаят откъде е. Тогава Иисус им казал:
Нито Аз ви казвам с каква власт правя това" (Лука 19:45-48 и 20:1-7 )
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси