Моменти от откриване на паметната плоча Моменти от откриване на паметната плоча СНИМКИ: Павлина Вайсилова

Откриха официално паметната плоча на Атанас Сугарев - Учителя в двора на Исторически музей - Панагюрище

Написана от  Събота, 20 Април 2019 12:38
 
На знаковата дата 20 април избраха да открият паметната плоча на своя дядо внуците и родствениците на Атанас Сугарев - Учителят.
 Той отдава 60 години от своя живот на родния си град Панагюрище, като му завещава ценно книжовно и духовно богатство - около 900 страници - за да се знае и помни. Проучвателната си дейност за миналото извършва безкористно и безшумно, воден единствено от любовта си към Панагюрския край.


Начало на скромната церемония  по откриване на плочата на Мемориалната стена в двора на Исторически музей - Панагюрище даде гордата внучка на Учителя Василка Сугарева. Тя благодари на председателя на СБП Боян Ангелов за инициативата, на панагюрци за подкрепата и на Общински съвет - Панагюрище за решението паметната плоча да я има.
Актьорът Георги Радомиров, ученик на Атанас Сугарев, изпълни стихотворението на Димчо Дебелянов "Да се завърнеш в бащината къща" ("Скрити вопли"), под съпровода на Андрея Манев. Той изсвири емблематичната за всеки българин мелодия "Я ками ми, облаче ле бяло".

След това Андрея Манев изсвири и една от любимите си творби "Песента на славея" на Григ,
сравнявайки и Атанас Сугарев като славей.
За общуването си с Учителя спомени сподели Мария Бегова, която за първи път се среща с него, когато е дете. Той бе "сияние, което поразяваше", и сякаш бе призван от съдбата да продължи възрожденския стремеж за духовно издигане на Панагюрище, каза Мария Бегова. Тя припомни част от заслугите на Сугарев към потомците, като открои музейната сбирка в читалището и книгите. Атанас Сугарев е пример за незлобливост, почтеност, откритост и всеотдайност за служене, заключи Бегова.
 
                              Сред нея стихотворението си "Родът" прочете поетът Иван Станчев
    Всеки род с кармата си,
    та и рода на Сугареви.
    Господ ги е качил на рамото
    редом
    с чер гълъб и бела врана.
   Другото е мижи да те лажем -
   дяволчета скубят душата ни.
   Кой от кой бил по-важен
   са глупости
   магарета сме, самар е душата.
   Да цъфва насред страдания
   венецът трънен на кръста.
   Роде, с теб е свети Атанасий,
  та вярвай - 
  с творчество сме безсмъртни!

Топли думи за Атанас Сугарев - Учителя, каза и кметът на община Панагюрище Никола Белишки, който поднесе цветя пред паметната плоча. В знак на почит цветя поднесоха председателят на Общински съвет - Панагюрище Христо Калоянов, "Асарел-Медет" АД, Общинска библиотека "Стоян Дринов".
 
Накрая Атанас Сугарев, най-големият внук на будителя, благодари на присъстващите, като ги прикани с по чаша вино да почетат паметта на дядо му. Всеки от уважилите поканата получи като подарък по една книга от издадените общо три с творчеството на Учителя.
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси