ДНЕС в Панагюрище започва националният фестивал "Родолюбие". Галаконцертът е от 18 часа

Написана от  Събота, 20 Април 2019 08:33
ДНЕС в Театър дом-паметник в Панагюрище започва XV-ят Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие“. 
В него ще участват над 300 изпълнители от 16 населени места в България. В първите издания на "Родолюбие" участваха и българи от чужбина.
В 12:30 часа  днес ще се проведе традиционното шествие от площад „20-ти април“ до Вечния огън, където участниците ще се поклонят пред саможертвата и героизма на загиналите в Априлската епопея през 143 години.
Официалното откриване на "Родолюбие" ще бъде в 13:00 часа 
в голямата зала на Театър дом-паметника, след което конкурсната програма ще продълж
В  18:00 ще започне галаконцерт с участието на носители на специалната награда на фестивала „Живият пламък“.
В галаконцерта ще участват:
-  
ВГ „ЗВЪНИКА“ при Център за работа с деца в град Плевен. Това са наследниците на момичетата и момчетата, които бяха носители на "Живият пламък" от първото издание на фестивала „Родолюбие“ през 2005 година. Създател и настоящ художествен ръководител е госпожа Иванка Делийска, заслужил гражданин на Плевен.
- ДЕНИС ИВАНОВ от Стара Загора - носител на специалната награда „Живият пламък“ през 2006 година. В момента е асистент-режисьор в Държавна опера Стара Загора.
- ДОННА БАНГЬОЗОВА – млада и талантлива певица от Панагюрище; завършила националната музикална академия „Панчо Владигеров“ със специалност поп и джаз пеене. През 2006 година Донна печели златен медал, а през 2007 „ЖИВИЯТ ПЛАМЪК“ именно на конкурса „Родолюбие”. В момента Донна гради уверено своята музикална кариера.
КВАРТЕТ „РОЗОВ СВЯТ“ – град Стара Загора. Създаден от Веселин Божков през 2006 година. Четирите момичета - Калина, Мария, Кати и пак Калина са носителки на престижни национални и международни награди, сред тях и специалната награда „Живият пламък“ през 2011 година.

- ГАБРИЕЛА ШКОДРЕВА – град Панагюрище – носител на специалната награда „Живият пламък“ през 2017 година
- ВИКТОРИЯ МАНЕВА – град Панагюрище - специалната награда „Живият пламък“ през 2018 година
- ПФТС „ТАНГРА“ при СНЦ „На орището“, село Попинци, община Панагюрише, с музикален ръководител Мария Терзийска. Съставът е лауреат на редица фолклорни фестивали и конкурси в страната и чужбина, победител е в 5 и 8 сезон на риалити формата "Надиграй ме" на БНТ 2 и Европейски шампион по фолклор от 2015 г.
На 21 април конкурсната програма на "Родолюбие" ще започне в 9.00 часа.
След нея ще бъдат награждаването на лауреатите, връчването на специалните награди и закриването на фестивала.
Както през изминалите години, всяко от изпълненията ще се оценява от професионално жури и детско жури.
Тази година "Родолюбие" се посвещава на 130-та годишнина от рождението на Захари Стоянов и 180-та годишнина от рождението на Нешо Бончев. Организатори на музикалното събитие са Община Панагюрище и Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище. 
Целта на фестивала е да издигне националното самосъзнание, да разпали родолюбиви чувства и даде поле за изява на млади таланти. . 

Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси