Бътовските самодейци представиха пред публика спектакъла „Всеки си го може“, който е по проект „Пловдив 2019“

Написана от  Четвъртък, 29 Ноември 2018 19:03
С успех премина ДНЕС в Пазарджик представянето на новата продукция на Народно читалище „Никола Вапцаров-1927” в село Бъта, община Панагюрище.
Както съобщихме преди дни, самодейците поканиха на гости читалищни деятели от цялата област и им подготвиха забавна предпразнична среща с проекта си „Всеки си го може“, разработен с финансовата подкрепа на фондация „Пловдив – европейска столица на културата“ и фондация „Пловдив 2019“. Партньор на проекта бе РЕКИЦ-Пазарджик.
Възстановка на сюжета „След жътва на мегдана“ направиха 27 самодейци на възраст от 8 до 70 години.

в Залата на архитектите на Община Пазарджик. Възстановката не бе основният елемент в сценария, разработен като своеобразен модулен workshop, защото публиката стана съучастник, като разучи една песен и един специфичен местен танц. Първите, които скочиха от столовете си, получиха кърпи за глава с фолклорни елементи, а накрая мсички хапнаха от баниците и погачите, подготвени от бътовските домакини, овкусени с шарена сол, която е запазена марка на селото.
Сценична сюита частично представи и спецификата на местния традиционен празник „Рогач“ с присъствието на трима кукери с впечатляващи автентични маски.
 

19-те момичетата и момчетата заедно с 8 възрастни самодейци разиграха забавен и увличащ сюжет, но се и постараха да научат своите гости, които се справиха прекрасно.
Музикалното оформление бе с жива музика, изпълнявана от професионалисти, възпитаници на АМТИИ-Пловдив.
Продукцията на самодейците е подходяща за включване в празнични събития на фирми и организации от всякакъв характер, защото е замислена като тим билдингова програма, в която публиката е не зрител, а участник в спектакъла, разказа кметът на Бъта Георги Александров.
С тази нова роля самодейците от НЧ „Н. Й. Вапцаров- 1927“ се справиха отлично и са готови да предоставят сценария и новото си ноу хау на всички свои колеги.

Източник и снимки:
Георги Александров, кмет на село Бъта
Оценете
(2 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси