До 1 септември се приемат предложения за Държавната награда „Св.Паисий Хилендарски“

Министерството на културата напомня на държавните органи и неправителствените организации, свързани с културата, че приема предложения за награждаване за 2023 г. с годишната Държавна награда „Св. Паисий Хилендарски” за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, отнасящи се до българската история и традиции. Наградата е учредена през юли 2000 г.

Предложенията до министъра на културата следва да съдържат мотивите за награждаване и кратки биографични данни, както и данни за контакт с номинирания. Писмените предложения се приемат в деловодството на Министерството на културата в срок до 01. 09. 2023 г. включително, на адрес: гр. София, бул. „Александър Стамболийски” № 17, телефони за справка – 02/ 94 00 985, 02/ 94 00 930.

Отличието се връчва от министър-председателя на Република България в тържествена обстановка по повод Деня на народните будители – 1 ноември. На наградените се връчват грамота и почетен знак, на които е изобразен Свети Паисий Хилендарски. Носителите на наградата получават и парична сума в размер на 10 000 лв. Носители на държавната награда „Свети Паисий Хилендарски“  последователно от 2000 г. са: проф. Вера Мутафчиева, акад. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, проф. Христо Христов, арх. Богдан Томалевски, Богомил Райнов, Валери Петров, Рангел Вълчанов, проф. Крум Дамянов, Наум Шопов, Христо Ганев, проф. Елка Бакалова, Анжел Вагенщайн, акад. Антон Дончев, акад. Васил Казанджиев, Владимир Зарев, Васил Михайлов, проф. Димитрина Гюрова-Савова, проф. Вера Найденова, проф. Надежда Драгова и акад. Людмил Стайков.

300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски беше включена в Списъка на бележити годишнини на ЮНЕСКО за периода 2022-2023 г. и се чества с различни инициативи през цялата година.

Паисий Хилендарски (1722 – 1773) е  българинът, който полага основите на Възраждането у нас, написвайки „История славяноболгарская” . С нея той успява да пробуди съзнанието на съвременниците си и да им върне самочувствието, че са народ със славно и древно минало, който е дал много на света.

ИЗТОЧНИК: Министерство на културата

 

Вижте още

На Трети март в Панагюрище – празнично шествие със 110-метрово знаме

Община Панагюрище организира тържествено честване на Трети март – национален празник на Република България. Общинското …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.