вторник , 16 април 2024
Водещи новини
Вицепремиерът Атанас Пеканов СНИМКА: БГНЕС

Вицепремиерът Пеканов: Гражданите трябва да бъдат част от правенето на политики

Гласът на гражданите не само трябва да бъде чут, а да бъде взет под внимание. Социалните мрежи и улицата не са достатъчни, гражданите трябва да бъдат част от правенето на политики, да зададат своите въпроси и да получават информация по прозрачен начин. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов на публичната дискусия в Министерския съвет „Открито управление – цел и фокус на доброто управление“. С нея страната ни се включи в Седмицата на отвореното управление, провеждана в 75 държави по света, по глобалната инициатива „Партньорство за открито управление“.

Атанас Пеканов подчерта, че скоростното технологично развитие и повишаващото се значение на данните и тяхното ефективно използване налагат промяна на културата на управление, изискват повишена гражданска активност и включване при изработването на политики, подготовката на закони и вземането на решения. 

„Един от факторите на успеха, една от разликите между нациите, които се провалят, и тези които успяват, е наличието на включващи, а не изключващи институции – такива, които дават сигурност и ясни правила, прозрачност и доверие на гражданите, че те могат активно да участват във вземането на решения, реално да коват съдбата на обществата си“, добави той.

Представители на гражданския сектор, държавната администрация, научните и технологичните среди дебатираха по темата „Изкуственият интелект – регулация и бъдеще“, заложена като мярка в плана по „Партньорство за открито управление“. Разисквани бяха актуалните въпроси, свързани с приложението на изкуствения интелект, от национално, европейско и глобално значение – как се защитават човешките права и личните данни, какви са възможностите за верификация на използваната информация, на какъв етап е подготовката на общите стандарти в рамките на Европейския съюз, трябва ли да има рестрикции за приложение на изкуствения интелект, как ще се отрази приложението му в образованието, как да се постигне хармоничност между свободата за технологичното развитие и контрола от страна на човека върху използването на изкуствения интелект.

Четвъртият Национален план за действие по инициативата „Партньорство за открито управление“ е публикуван на Портала за обществени консултации (strategy.bg), а интернет страницата на Глобалната инициатива „Партньорство за открита управление“ е opengovpartnership.org.

В рамките на Седмицата на отвореното управление ДНЕС, 13 май, се организира Ден на отворените врати в сградата на Министерския съвет.

Вижте още

Пълна колекция от медали спечелиха певческите млади панагюрски таланти на Международния фестивал „Абанико“

Пепа ФИЛИНА Група от 26 певци и инструменталисти, обучаващи се в музикалните класове към Центъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.