четвъртък , 29 февруари 2024
В училището в Поибрене 2020/2021 и 2021/2022 СНИМКА архив на oshtepan.com

Над 700 училища запазват медиаторите си до края на юни 2023

Образователните медиатори и социалните работници в 721 държавни и общински училища, назначени по националната програма на Министерството на образованието и науката, ще продължат работата си до 30 юни 2023 г.

Това става възможно, след като правителството удължи с още 6 месеца срока на Национална програма „Подкрепа за образователните медиатори и социалните работници“. По нея са назначени 946 образователни медиатори и социални работници. Целта е да се намали рискът от преждевременно напускане на образователната система на учениците от уязвимите групи и да се формират у тях положителни нагласи към образованието. Образователните медиатори съдействат на педагогическите специалисти за подобряване на обмена на информация между учители и родители. 

В някои от училищата в общините Панагюрище и Стрелча също има образователни медиатори, назначени по националната програма.

Правителството прие също и постановление, с  което отпуска 4 501 365 лв. за изплащане на възнагражденията на образователните медиатори и социалните работници в общинските училища.

Съгласно условията на актуализираната Национална програма „Подкрепа на образователните медиатори и социалните работници“ средствата ще се предоставят на общините и са осигурени от бюджета на Министерството на образованието и науката за 2022г. Чрез постановлението се осигуряват средства за назначените образователни медиатори и социални работници за финансиране на възнагражденията им до 30.06.2023 г.

Образователните медиатори и социалните работници оказват съдействие при обхващането и оставането на учениците, подлежащи на задължително обучение в училище. 

Вижте още

ПРЕДСТОИ да отбележим деня, посветен на борбата с тормоза сред учениците

Както всяка година, в последната сряда на февруари ще бъде отбелязан денят, посветен на борбата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.