Водещи новини
Църквата "Свети Георги Победеносец"" в Панагюрище СНИМКА: архив на oshtepan.com

Почитаме Св.апостол и евангелист Лука! Честит имен ден на празнуващите!

Освен 12-те апостоли, които навсякъде следвали своя Небесен Учител, Господ Иисус Христос избрал още 70 ученици и ги пратил да проповядват Неговото учение по градове и села. Преди да ги изпрати на проповед, Той ги наставлявал как да учат народа, дал им власт да изцеряват болести. Свети Лука бил апостол отСедемдесетте и спътник на св. ап. Павел, който споменава за него в Посланието до колосяни: „Поздравява ви Лука, многообичният лекар“ (Кол.4:14). Написал третото Евангелие и книгата „Деяния на светите апостоли“.

Свети Лука се родил в Антиохия Сирийска. Бил лекар и живописец според свидетелството на Филосторгий и Никифор Калист. Според Преданието той нарисувал иконата на Божията Майка и много проповядвал за Христа, най-вече ­в Египет и Беотия (Средна Гърция). Загинал мъченически на 80-годишна възраст в гръцката страна Ахаия. В 360 година мощите му били пренесени в Константинопол. Паметта му се почита от светата Църква на 18 октомври.

Вижте още

Джудисти от 20 страни ще участват в турнира „Топалов Оупън“ в Панагюрище

На 15 и 16 юни Панагюрище ще е домакин на Осмото издание на Международния турнир …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.