неделя , 24 септември 2023
Водещи новини
СНИМКИТЕ са предоставени от Министерството на иновациите и растежа

Министър Пулев: Има пари за модерно дигитално земеделие

„Вашият сегмент, на селското стопанство, е най-ключов за иновациите и растежа. IT и земеделието трябва да станат общо ядро, а ние да намерим правилните финансови инструменти спрямо него. През Българска банка за развитие и Фонд на фондовете имаме стотици милиони лева за иновации.“ Това каза министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в Пловдив на конференция за интелигентно земеделие „Поглед в бъдещето“.

Във Фонд на фондовете се управляват около 2 млрд. лв. ресурс основно от структурните фондове на ЕС, но има и участие от страна на държавата. Основните направления са две. Около 80% от средствата са за директно кредитиране, другите 20% са с фокус върху дялови инвестиции. Там ресурсът е около 250 млн. лв. И по двете направления може да се кандидатства за високотехнологични иновации в земеделието. Има специално разработен продукт за земеделие при малките и средни предприятия с възможност за кредитиране до 2 млн. лв. при облекчени условия, обяви министър Пулев. По думите му основният фокус за земеделския сектор обаче е сегментът „дялови инвестиции“, където има пет фонда, които позволяват директна инвестиция в капитала на дружеството. „Говорим за ресурс от 250 млн. лв. Стартиращи компании могат да получат такъв тип инвестиции в размер до 1 млн. евро, добави Пулев.

По отношение на възможностите от Българската банка за развитие, министърът посочи, че за сектор „Земеделие“ има специализирани продукти за лизинг и покупка на всякакъв вид техника на много добри условия за срок от 8 години, който е нетипичен за търговските банки. „Това е дълъг срок, с който банката цели да подпомогне бизнеса във високо рисковите сегменти… Има пари за иновации в земеделието, стотици милиони са, и ние вече сме адаптирали местната реалност към световните трендове за финансиране на дигитално, иновативно земеделие и стартъпи в сектора. Фокусирали сме се и вече подобни инструменти работят. И разчитаме на равноправно партньорство между държавата и вас като предприемачи“, каза министър Пулев.

Той добави, че освен директното финансиране на българския бизнес, другата основна цел на Министерството на иновациите и растежа е да създава стратегически партньорства.

Министър Пулев обърна внимание и на глобалните тенденции по отношение на планираните инвестиции за иновации в селското стопанство, земеделието и хранителната индустрия. Той изнесе данни за повишаване на инвестициите в обем от 15 млрд. долара – ръст от три пъти до 2025 г. Очаква се до 4 пъти да нараснат и разходите за технологии с изкуствен интелект – от 1 милиард долара през 2020 г. до 4 милиарда долара през 2026 г. До 4,5 милиарда долара се очаква да достигне и най-бързо развиващият се технологичен сегмент на селското стопанство – мониторингът чрез използването на т. нар. Интернет на нещата.

„До 2050 г., според данни на ООН за населението и глада, световното население ще се увеличи с 2 милиарда души, което изисква 60% увеличение на хранителната производителност, за да се изхранят толкова хора“, добави Пулев.

ИЗТОЧНИК: Министерството на иновациите и растежжа

Вижте още

За работодателитe от общините Панагюрище и Стрелча: програми и насърчителни мерки за заетост и обучение

Дирекция “Бюро по труда”- Панагюрище уведомява работодателите от общините Панагюрище и Стрелча, че разполага с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.