петък , 19 април 2024
Видението на Свети Евстатий (икона от критската школа СНИМКАТА е от Уикипедия

Църквата почита Св.вкмч.Евстатий, покровител на ловците

На 20 септември Източноправославната и Римокатолическата църкви почитат Свети великомъченик Евстатий Плакида известен и като Евстатий Римски. Той е покровител е на ловците.

Евстатий бил римски военачалник по времето на император Тит Флавий Веспасиан и Траян. Приел християнство, след като по време на лов, между рогата на преследвания от него елен, се появил образа на разпънатия Спасител, който му казал: „Плакида, защо преследваш Мен, който искам твоето спасение?“. Като се върнал у дома, Евстатий приел светото кръщение заедно с жена си Теопистия и синовете си Агапий и Теопист.

Евстатий живял в благополучие, но  след време изгубил цялото си богатство и приятелите му го изоставили в нещастието. То приел това много тежко и заминал за Египет, където станал обикновен работник, за да прехранва семейството си. Тук обаче го сполетели нови беди: разбойник отвлякъл жена му, а синовете му се изгубили в пустинята. Евстатий прекарал в Египет 15 години в мъки, лишения и труд и Бог го възнаградил щедро за високите му добродетели.

По това време варвари застрашавали столицата на империята Рим. Император Траян си спомнил за бившия военачалник Плакида и заповядал да го открият, за да му повери отново командването на войската. Евстатий бил доведен в Рим, императорът го приел с почести и го назначил за главнокомандващ на римската войска. Военачалникът успешно отблъснал варварите и се врнал тържествено в Рим начело на римската армия. При това завръщане  открил синовете си и жена си, която прислужвала във войската. Овчари спасили синовете му в пустинята и ги отгледали като свои деца, а съпругата му успяла да се отърве от своя похитител.

По време на празниците в чест на победата, новият император Адриан решил да извърши тържествено жертвоприношения. Поканеният на празненствата Евстатий отказал да принесе жертва на езическите богове и открито обявил, че е християнин. Императорът го от военния му сан и го осъдил. Заедно със семейството му били хвърлени на арената на Колизеума, за да бъдат разкъсани от лъвовете. За изумление на всички зверовете не докоснали Евстатий, жена му и синовете му. Тогава Адриан заповядал християните да бъдат изгорени живи в нагорещена пещ. Годината била 118.

Вижте още

Разходка назад във времето направиха учениците от ОУ „20 април”

Изключително интересна разходка назад във времето представи днес Регионален клуб „Традиция“ – Панагюрище пред учениците …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.