Момент от поклонението в Панагюрище СНИМКАТА е от сайта на Община Панагюрище

Панагюрище отбеляза 137 години от Съединението

На 2 септември на площад „20 април” Панагюрище отбеляза 137 години от обявяването на Съединението в града. Честването започна под  звуците на химн на Република България с ритуално издигане на националния флаг от кмета на община Панагюрище, г-н Никола Белишки. Последва благодарствен молебен, отслужен от свещеник Румен Стоименов от Панагюрска духовна околия.

Основни моменти от бунта на панагюрци, който поставя началото на обединението припомни Методи Навущанов – уредник на Исторически музей, град Панагюрище: „… Преди 137 години на днешния ден – 2 септември България изживява един от миговете на триумф в своята хилядолетна и пълна с превратности история, първата съединистка акция, която е проведена в Панагюрище и запалва искрата за отхвърляне на Берлинския договор.

Тези събития заварват Захари Стоянов в Пазарджик. Той веднага изпраща съобщение, за да се напечата във в. „Борба”: „В Панагюрище, главният лагер на Бенковски, местото, дето изгърмеха най-напред черешовите топове, вчера на 2 т. м. се извикало: Долу Румелия! Гърмежите на 40 пушки поздравили тези високопатриотични думи; арестували няколко души, народът затворил дюкяните си и отишъл да освободи затворените. Населението поздравлява Панагюрци… Камбаните бият! …Костите на Бенковски, на Волов, на Икономов и на други, тържествуват!…“

В знак на признателност към подвига на дедите ни, дали живота си за свободата и съединението на нацията беше запазено едноминутно мълчание и пред паметната плоча  бяха поднесени венци и цветя от: Общински съвет – Панагюрище, кметът на община Панагюрище, Общинското ръководство на политическа партия БСП, Исторически музей – Панагюрище, Градска библиотека „Стоян Дринов“ – Панагюрище, Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, Ротари клуб – Панагюрище, „Асарел Медет” АД и признателни граждани.

ИЗТОЧНИК: сайт на Община Панагюрище

Вижте още

Прошка моля, прошка давам

Днес е Сирни заговезни – Ден на всеобщо опрощение. Празникът поставя началото на най-продължителния пост през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.