петък , 19 април 2024
Църквата "Свето Въведение Богородично" в Панагюрище. СНИМКА: архив на oshtepan.com

Честит имен ден на Александър, Александра, Сашо, Сашка…!

На 30 август Православната църква почита паметта на Цариградския патриарх Св. Александър Константинополски. Той живял по време на царуването на Константин Велики и бил цариградски патриарх от 325 г. до 340 г. Веднъж няколко езически философи решили да се подиграят с него, като го поставят в неудобно положение.
Те отишли при него и поискали да поспорят за вярата. След като ги изслушал, Свети Александър спокойно се обърнал към този, който бил най-напорист в нападките си и съвсем спокойно му казал:
„В името на Господа Иисуса Христа, заповядвам ти да мълчиш!“ Усмихвайки се подигравателно, философът отворил уста да му отговори, но… въпреки усилията си не могъл да отрони и дума. Онемял. Това толкова потресло него и другите около него, станали свидетели на чудото, че повече от убедени в силата Божия, се отрекли от езичеството, обърнали се към християнската вяра и станали нейни ревностни защитници.

Имен ден празнуват всички, които носят името Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алеко, Алекси, Сашка Сашо.

Вижте още

Да загасим за 1 час осветлението в „Часът на Земята“!

Община Панагюрище се присъединява към поредното издание на най-мащабната глобална природозащитна инициатива „Часът на Земята“. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.