събота , 20 април 2024
Църквата ""Свето Въведение Богородично" в Панагюрище. СНИМКА: Архив на oshtepan.com

Почитаме Свети Пантелеймон – лечител и покровител на бурите, и Свети Седмочисленици

ДНЕС е празникът на Свети Великомъченик Пантелеймон – лечител, закрилник на лекарите и акушерките. Името му означава всемилостив. След като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството. Заради християнската си вяра след жжесстоки мъчения е убит през 305 година по времето на император Максимилиан .

Днес много български църкви и манастири носят името на Свети Пантелеймон. Сред народа той е известен и като Пантелей, Воден Панталей, Пантелей пътник… Някога е съществувала представата, че в деня на Свети Панталеймон щъркелите и лястовиците започвали да се събират на ята и да се подготвят за дълъг полет към топлите страни.

Вярва се и, че Свети Пантелеймон предпазва хората от болести и може да лекува болните. В Странджа някога на този ден болните палели свещи по смокиновите дървета, събирали росата от листата им и я пиели за здраве.

Имен ден празнуват Панчо, Пантелей, Пано, Панка, Панто и др.

В църковния календар 27 юли е отреден И ЗА ПОЧИТ на Свети Седмочисленици – Светите равноапостоли Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Независимо че за всеки от тях има отделен празник, на този ден традиционно засвидетелстваме признателността си към общото им дело.

 

 

 

 

Вижте още

В Националния конкурс на революционно слово „Оборище- факел на свободата“ участваха 200 човека

На 13 април в с.Оборище, Панагюрска община, се проведе IX-ото издание на Националния конкурс за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.