събота , 20 април 2024
Водещи новини
Църквата ""Свето Въведение Богородично" в Панагюрище. СНИМКА: Архив на oshtepan.com

Почитаме Свети Пантелеймон – лечител и покровител на бурите, и Свети Седмочисленици

ДНЕС е празникът на Свети Великомъченик Пантелеймон – лечител, закрилник на лекарите и акушерките. Името му означава всемилостив. След като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството. Заради християнската си вяра след жжесстоки мъчения е убит през 305 година по времето на император Максимилиан .

Днес много български църкви и манастири носят името на Свети Пантелеймон. Сред народа той е известен и като Пантелей, Воден Панталей, Пантелей пътник… Някога е съществувала представата, че в деня на Свети Панталеймон щъркелите и лястовиците започвали да се събират на ята и да се подготвят за дълъг полет към топлите страни.

Вярва се и, че Свети Пантелеймон предпазва хората от болести и може да лекува болните. В Странджа някога на този ден болните палели свещи по смокиновите дървета, събирали росата от листата им и я пиели за здраве.

Имен ден празнуват Панчо, Пантелей, Пано, Панка, Панто и др.

В църковния календар 27 юли е отреден И ЗА ПОЧИТ на Свети Седмочисленици – Светите равноапостоли Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Независимо че за всеки от тях има отделен празник, на този ден традиционно засвидетелстваме признателността си към общото им дело.

 

 

 

 

Вижте още

ПРОГРАМА за тържествата по повод 148 години от Априлското въстание

 Тази година поради обективни обстоятелства възстановката, която Регионален клуб „Традиция“ организира, няма да е на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.