За корупцията, кражбите и изнудването на бизнеса от властта у нас разговаряха кандидат-депутати от „Демократична България“ с работници

Ако всички сме равни пред закона, ще има пари за всичко – пенсии, здравеопазване, социални надбавки… 10 млрд. лв. се крадат на година в България

от нашите данъци през обществени поръчки и се източват обществени фондове. Ако на тези 10 млрд. лв. ние им спрем кранчето, ще има за всичко, хора – ще има да се индексират пенсиите, ще има да се подобрят условията, при които отглеждаме децата си, ще има да се изграждат и поддържат високотехнологични болници, а не в момента хората да умират, защото нямат достъп до качествено здравеоопазване“. С тези думи водачът на листата на „Демократична България“ за 13МИР – Пазарджик Антоанета Цонева се обърна днес към работещите в обувното предприятие в Пещера „Нота Бене“ и срещна одобрителните погледи на присъстващите. Според Цонева България има много по-голям потенциал. Властта у нас за последните 11 години забави темпото и страната ни не може да достигне равнището, което заслужава, добави тя и констатира, че „…вътрешният ни продукт нараства много бавно и ние оставаме най-бедната страна в ЕС“. И не само между 27-те държави членки на съюза, но и на такива, които са извън него в границите на европейския континент. Като пример кандидатът за народен представител посочи съседката ни Сърбия.
За всичко, казано от мен досега, има само една причина и тя се нарича КОРУПЦИЯ и КРАДЕНЕ, категорична беше Цонева, която подчерта, че „Демократична България“ ще влезе в парламента с основна задача да постави край на всичко това. Според нея последното ще се случи, като се изберат компетентни и състоятелни хора, които да управляват публичните дела.
Втората в листата на „Демократична България“ за 13МИР – Пазарджик Александра Стеркова напълно подкрепи Антоанета Цонева относно уродливата роля на корупцията за състоянието на жизненото равнище на огромното мнозинство българи и формулира съвсем накратко нейното влияние така: „Корупцията е това, което ограбва детството, живота и старините на абсолютно всички. Ограбва бъдещето, разбива миналото и не дава възможност на настоящето“. По-нататък в изложението си Стеркова каза, че би искала в един хубав ден да има деца, но те да имат избор дали да останат да живеят в родината си или да заминат за чужбина. Това трябва да е избор, никога не трябва да е принуда, продължи Александра Стеркова и подчерта, че в момента да напуснеш България и да заминеш за чужбина за хората е изход от безизходицата у нас. Защото не могат да се развиват на местно ниво. „Потенциалът на България е много по-голям, развитието на страната минава през развитието на регионите. Всеки човек трябва да може да се развива в която точка иска на България. И по този начин, когато хората, които вече заминаха зад граница, си дадат сметка, че страната ни отново е нормална държава и може да предложи нормален живот – хората ще се върнат. Защото България е прекрасна, България е невероятна – природа, планина, море…България не е бедна, България не е толкова малка, колкото всички обясняват. След като 10 млрд. лева на година се крадат и държавата продължава да работи, значи държавата ни не е бедна“, обобщи Стеркова. След което заяви, че единственото, което трябва да се направи, е КРАЖБИТЕ да бъдат прекратени, КОРУПЦИЯТА да бъде спряна, ИЗНУДВАНЕТО на бизнеса и на хората да бъде преустановено. Според нея единствено „когато ние всички започнем да живеем с усещането как на нас държавата ни гарантира едни определени права – че ако някой ни навреди, тя ще ни защити, че ако имаме нужда от услуга, държавата ще ни я предостави. Едва тогава ние ще заживеем в едно нормално общество, в което заплатите ще са хубави, условията ще са добри, хората ще могат да пътуват – да се връщат, да заминават, но семействата няма да се разделят, за да бъде осигурена прехраната им“.
Преди срещата с работещите във фирмата, нейният собственик сподели с кандидатите за народни представители от „Демократична България“, че основните проблеми, които е изпитвал до момента, са свързани с измамите в митниците, състоящи се основно в неадекватно обмитяване на стоките. По този начин едни се облагодетелстват за сметка на други и са в привилегировано положение на пазара. Той заяви, че не моли за помощ от държавата, въпреки че ковидкризата е намалила производството на дружеството наполовина, а иска единствено институциите да не пречат на бизнеса. Основното е да се спре контрабандният внос на чужди обувки.
Програмата на „Демократична България“ чуха от Антоанета Цонева и Александра Стеркова и работещите и мениджърските екипи в още две пещерски производствени предприятия – „Матраци“ и завода за капачки “Гудекс”. В първото в тема на дискусията се превърна проблемът с работната ръка и нуждата от това да започне завръщането на българите от чужбина. В момента собствениците са принудени да кандидатстват за квота от чужденци и са получили правото да наемат двама индийци.
В „Гудекс“ се похвалиха, че имат пълен набор от капачки плюс лакиране и литографиране на същите, в момента във фирмата работят около 100 души, а производството им е нараснало по време на пандемията. Последното беше обяснено с факта, че през този период е нараснала консумацията на консервирани храни. Работят основно за експорт – 70% от продукцията им, като изнасят освен за ЕС и държавите от Балканите, също за Армения, Грузия, Турция и др. Най-големият производител са на винтови капачки в страната.
След разговорите с работещите в трите пещерски фирми, кандидатите за депутати продължиха дебатите по злободневни теми с хора по улиците на Пещера.
КУПУВАНЕТО И ПРРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ СА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Вижте още

На 25 април преди 15 е подписан Договорът за присъединяване на България към ЕС

На 13 април 2005 г. Европейският парламент одобрява подписването на присъединителните договори за България и Румъния, 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.