Хора си умират, няма да има камиони с трупове заради коронавируса, заяви доц. Атанас Мангъров

Аз не съм враг на държавата, аз не искам хората да умират,

аз искам да кажа какво би трябвало да се направи, за да умират по-малко хора. Това каза тази сутрин по бТВ  доц. Атанас Мангъров, инфeкциoниcт и пeдиaтър, нaчaлник нa Клиникa пo дeтcки и инфeкциoзни бoлecти в Инфeкциoзнa бoлницa – Coфия. Той бе част от състава на Медицинския съвет за подпомагане на Министерския съвет в борбата със заразата с COVID-19.
Нищо особено няма да се случи, ще има хора, които да се разболеят, които ще загинат, но няма да е нещо като Армагедон. Ние не сме станали още безсмъртни. Няма и да станем. Хора си умират, но няма да има камиони с трупове, коментира д-р Мангъров и припомни, че всяка година през януари и февруари хора боледуват от грип и някои от тях умират.
Припомняме, че мнението на доц.Мангъров за противоепидимичните мерки е различно от това на Националния оперативен щаб по отношение на поведението на обществото в пандемия от коронавирус. 
Според него в момента продължават да се вземат проби от хора, за да се види дали са се заразили, вместо да се направи епидемиологично проучване колко българи вече са изкарали коронавируса.
Доц.Мангъров смята, че, ако проучването за наличие на антитела сред населението се направи след края на епидемията, вече няма да има смисъл. Когато го направим, ако всичко това мине, то ще има стойност колкото ланския сняг„, каза шефът на детското инфекциозно отделение в Инфекциозна болница.
Според него за първи път в света при епидемия от инфекциозна болест се действа по този начин – да се затваря обществото, а не да се отделят заразените и да се наблюдават рисковите групи.
Преди дни становището му вбеси премиера Бойко Борисов, който не приема мнението за
 изграждане на колективен имунитет. 
Пред бТВ доц.Мангъров отрече да се е конфронтирал с екипа на ген. Мутафчийски и се възмути, че му преписват тези, които не е изричал.

 




Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.