понеделник , 6 май 2024
Водещи новини

Грипът се очаква в средата на януари, а пикът му през февруари

Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев съобщи 

пред БНР, че очаква епидемично разпространение на грип в средата на януари, а пикът през февруари.
Случаите на остри респираторни заболявания са с 21 процента по-малко, в сравнение с декември 2018 година. В момента най-много случаи на респираторни заболявания, но не грип, има в областите Ямбол, Хасково, Пазарджик и Бургас 
По данни от последната седмица на Националната референтна лаборатория има много случаи на парагрипен вирус, който е характерен за есента. Все още има много случаи на риновируси, което е „малко обезпокояващо, защото тези вируси се предават чрез мръсни ръце“.
В САЩ още преди три седмици 24 щата бяха под епидемична ситуация, защото грипът е от група B и не се лекува с лекарствените средства, които помагат за останалите вируси. При него симптомите са висока температурата, болки в ставите и мускулите.

Според специалистите симптомите на грипната вирусна инфекция са:
Треска и потене. 
Треската и обилното потене са резултат от повишената температура вследствие грипния вирус. Специалистите съветват да се спазва постелен режим, ако температурата е над 38 градуса.
Когато високата температура е съпроводена с бели петна по ливиците, вероятно се развива остър фарингит, който е силно заразен и изисква антибиотично лечение. В този случай намесата на специалист е задължителна.

Главоболие. В много случаи грипът протича със силно главоболие – това е резултат от възпалението на лигавиците на носната кухина и синусите. Възпалението увеличава налягането около очите и в други зони на лицето, което води до засилване на главоболието. Съветът на лекарите е, ако главоболието предизвиква остра непоносимост към шум и светлина, да останем вкъщи.

Диария и гадене. Диарията не е сред най-типичните прояви на грипа, но може да симптом на грипа. Обезводняването предизвиква обща отпадналост, при която се препоръчват почивка и прием на течности.

Мускулни болки. Мускулните и ставните болки се появяват най-често след боледуване от грип и интензитетът им зависи от сложността на протичане на инфекцията. Специалистите напомнят да не се подценява сериозността на този симптом. Съветът им е да се приемат повече течности, тъй като оводняването може да предотврати мускулните спазми и болките.

Кашлица. За разлика от обикновените простудни инфекции, грипът, освен влажна, може да предизвика и суха кашлица.

Болка в синусите
Болката в горната част на челото, в скулите, в горната част на зъбите, може да е сигнал за развитие на синузит. Тя е следствие от възпалението на синусите, предизвикано от грипните вируси.

Повишено налягане в ушите. Често то е страничен ефект на грипа, когато тъканите на синусите отичат и блокират средната част на вътрешното ухо, предотвратявайки отлива на секрета. Натрупването на секрет предизвиква болезнено налягане и може да доведе до снижаване на слуха.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.