понеделник , 2 октомври 2023

Безплатни прегледи за туберкулоза ще има в Пазарджик

От 9 до 13декемвриот 08.00 ч. до 13.00 ч. ще се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в СБАЛПФЗ – Пазарджик. 

Лекари, извършващи прегледите, са д-р Р. Аврамов – управител на СБАЛПФЗ-Пазарджик, д-р Н. Пенчев и д-р Ст. Михалева.
Кампанията „Седмица на отворените врати” се осъществява във връзка с изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2017 – 2020 г.
Целта на инициативата е да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, както и да се промотира здравословният начин на живот.
По време на Седмицата на отворените врати на всеки желаещ ще се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, ще се извършват допълнителни прегледи и изследванияq съобщиха от пресцентъра на Регионалната здравна инспекция.
Обявяването на седмици за безплатни профилактични прегледи са доказали своята ефективност през годините и допринасят за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряват достъп до здравни грижи, твърдят от здравната институция.
По данни на Световната здравна организация туберкулозата продължава да е едно от водещите заразни заболявания и един от основните проблемите на общественото здравеопазване.
Туберкулозата е лечима и предотвратима.
През 2018 г. диагностицирани и лекувани от туберкулоза в световен мащаб са 7 милиона души спрямо 6,4 милиона през 2017 г.
Успехите, постигнати в борбата с туберкулозата и постоянният спад на заболеваемостта, не са малки, но въпреки това туберкулозата продължава да представлява заплаха за общественото здраве и не трябва да се подценява.

Вижте още

Световен ден на динята е

3 август е обявен за Световен ден на обичания плод. Любопитно е, че има над …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.