Водещи новини

Изграждането на пречиствателна станция за замърсени води от рудник „Медет“ и поддръжката на хвостохранилищата „Радка“, „Елшица“ и „Медет“ ще е грижа на държавно дружество

Правителството прие постановление за промяна в нормативни актове, с което на държавното дружество „Еко Антрацит“ се дава възможност да участва в преодоляването на екологичните последствия от рудодобива

и въгледодобива и със собствени средства. До момента то ползва целево бюджетно финансиране, което е недостатъчно за цялостно изпълнение на проектите.
Създадената нормативна възможност ще позволи на дружеството да работи ускорено по много проекти, насочени към предотвратяване на потенциални екологични опасности. Такива са мониторингът и поддръжката на хвостохранилищата „Радка“, „Елшица“, „Медет“ и „Елисейна“, изграждането на хидротехническо съоръжение за отвеждане на високите води от язовир „Жеков вир“, управлението и мониторингът на водите на рудниците „Медет“ и „Елшица“, рехабилитацията на корекцията на река Медетска, проектирането и изграждането на пречиствателна станция за замърсени води от рудник „Медет“, техническата рекултивация на нарушени терени при „Мини Маришки басейн“, шламохранилището на мина „Антра“ и на терени в с. Бял извор, община Опан.
Част от предвидените дейности ще са насочени и към обекти в критично състояние, обусловено от свлачищни процеси, липса на преливни съоръжения, разрушена инфраструктура.
Всички проекти са с висока обществена значимост и засягат трайно обширни територии, както и населението в районите. Реализирането им гарантира както екологичните норми, така и изготвянето на оценка на рискове, свързани с управлението на съоръженията.

Вижте още

Десетки продължват да са свободните работни места в общините Панагюрище и Стрелча

Дирекция „БЮРО ПО ТРУДА”  – Панагюрище съобщава, че към 27 февруари работните места за специалисти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.