Водещи новини

Санкции за 11 300 лв. наложи РЗИ за тютюнопушене в нарушение на Закона за здравето

Здравните инспектори от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик извършиха проверки в 1973 обекта в областта през първото полугодие.

Насока на контрола бе спазва ли се забраната за тютюнопушене в закрити обществени места и в някои открити обществени места, по смисъл на чл. 56 а от Закона за здравето.
Инспектирани са 302 обекта за хранене и развлечения, 411 детски и учебни заведения, 331 лечебни и здравни заведения, 907 други закрити обществени места (транспортни средства, аптеки, дрогерии др.) и в 22 открити обществени места (прилежащи терени към детски и учебни заведения, площадки за игра, спортни обекти и др).
Съставени са актове на 13 физически лица, 3 ЕТ и 3 юридически лица.
Контролът по спазване на забраната за тютюнопушене на закрити и някои открити обществени места е един от основните приоритети на Регионалната здравна инспекция в областта на общественото здраве. В усилията си за постигане на ефективност в контролната дейност РЗИ разчита на подкрепата на обществото и получава съдействие от него и от средствата за масово осведомяване.
Тютюнопушенето е най-разпространеният рисков фактор за повече от 25 заболявания, като рак, сърдечно-съдови и хронични заболявания на белия дроб и др. 
Специалисти по превенция на болестите и промоция на здравето от РЗИ Пазарджик провеждат целогодишно обучения за вредата от тютюнопушенето на деца, ученици, медицински специалисти. В РЗИ работи Консултативен кабинет за безплатно отказване от тютюнопушенето, който има изнесен прием по време на кампании.
 

Вижте още

Първа по рода си безплатна национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започна в цяла България

Впечатляващата с мащаба и общественото си значение кампания „Заедно срещу рака на дебелото черво“, инициатива на Фондация …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.