вторник , 16 април 2024
Водещи новини

Д-р Кръстева: Иглотерапията е среща на древността с настоящето, която не предизвиква противоречие

Като провокация към времето, характерно за простудни и грипни състояния у човека,

потърсих за разговор лекар, който практикува коренно различен метод за лечение от тези, които се използват в съвременната конвенционална медицина. Метод, който е познат в Азия от хиляди години, а е толкова актуален и днес – акупунктурата.От 8 години в медицинската си практика д-р Велка Кръстева, която е специалист по рехабилитация и физикална терапия, прилага и акупунктурата.

         Д-р Кръстева, какво Ви провокира да започнете да се занимавате с иглотерапия/акупунктура/?
         Безсилието на стандартната медицина в много случаи, да има алтернатива на токсично-медикаментозно лечение. Иглотерапията е одухотворен метод на лечение, чието правилно използване е за доброто на хората и с поклон пред Съвършения Творец, който ни показва какво представляваме. Иглотерапията дава възможност да се замислим за връзката между човека и заобикалящия го свят, за съвършенството, с което се създава човешката природа, за здравето като израз на хармонията на личността, за чудото живот, който ни се подарява, и за отговорността, която носим пред Твореца с житейския си път.

         Каква е същността на иглотерапията?
         Иглотерапията е древен лечебен метод, при който чрез иглоубождане в определени точки /акупунктурни или биологично активни/ се предизвикват специфични реакции в човешкия организъм, водещи до оздравителни процеси. Акупунктурните точки са част от меридианна система в организма, разпределена в 14 класически меридиана, и представлява „тръбопроводът, по който тече жизнената енергия Чи, кръвта и течностите в тялото“. Древните китайци разпределят организма в мъжко и женско начало и ги наричат Ин и Ян. Съответно всички меридиани се наименуват от органите, които определят функцията им, и биват Ински. Те съответстват на органите, които набавят, съхраняват и обработват веществата и енергията в белите дробове, далака, сърцето, бъбреците, перикарда и черния дроб.
Янски са меридианите, съответстващи на кухите органи, чиято функция е свързана с обмяната на веществата и отделянето: дебело черво, стомах, тънко черво, пикочен мехур, тройния енергизатор и жлъчния мехур.

         Бихте ли пояснили какво точно е предназначението на тези меридиани?
         От една страна, те отразяват нормалната физиологична функция и патологичните изменения в организма, а от друга –  по тях може да се съди за жизнените способности, да се определя всяка болест, да се нормализира работата на органите и системите като цяло.
Днес Световната здравна организация познава  20 меридиана и стотици акупунктурни точки в човешкото тяло. Тези меридиани могат да бъдат видени с радиоактивни изотопи. Доказано е, че системата от меридиани може да бъде видяна само часове след раждането.Чрез тях външната енергийна среда на тялото комуникира с вътрешната материална.

         При какви заболявания се препоръчва иглотерапията?
         При всички видове заболявания, стига човек да е грамотен. Когато говорим за болести, е важно как гледаме на себе си и какво знаем за себе си. Ние всички съдържаме Менделеевата таблица. Същественият недостатък на ортодоксалната медицина е, че в нейния фокус не се вижда, че човешкият организъм има и енергийна същност. И тя е в идеална комбинация с материалната изява на организма. Тази древна философия корелира със съвременните научни постановки за този метод на лечение. Той е среща на древността с настоящето, която не предизвиква противоречие.
 Ние трябва да владеем специални техники и в духа, и в плътта. Този метод е свързан с отделяне на специфични вещества от самия организъм в оптимална дозировка. Това още един път показва възможностите на съвършено устроения човешки организъм, който ние не познаваме. В Псалом 139 е казано „страшно и чудно съм направен“.
През 70-те години на ХХ-и век известният математик на IBM Беноа Манделброт създава теорията за Фракталната геометрия на природата.  Чрез нея показва, че всичко, което съществува в реалния свят по принцип е фрактал. Фракталът е геометрична фигура, определена част от която се повтаря постоянно и е подобна сама на себе си във всеки мащаб. Примери за фрактали в неживата природа са формата на мълнията, облаците, бреговата ивица и др. В живота природа това са короната и кореновата система на дърветата, кръвоносната система, нервната система, бронхиалното дърво и др.
Клетките на човека проявяват поведение на фрактали при процеси на диференциация на тъканите. Независимо от силата на едно въздействие, то се предава до всички части на фракталните структури. Зависимостта трансформация на веществото – енергия – информация – се обяснява с понятието солитони, представляващи структурноустойчиви единни вълни, предаващи информацията на големи разстояния без загуби като незатихващи вълни. Нервните импулси в човешкия организъм могат да се разглеждат като поведение на солитони.

         Вие какви заболявания лекувате с акупунктурата?
         Заболявания на периферната нервна система /нефрити, миалгии/, артрозни заболявания, дискогенни заболявания /дископатия, дискова херния и др./.
Отскоро работя върху повлияването на определен вид автоимунни заболявания: псориазис, очни заболявания, ревматоиден артрит и др.

         Какви са преимуществата на този древен метод на лечение?
         Методът е напълно безвреден и без странични ефекти.
         А има ли контраиндикации за използване на акупунктурата?
– Да, но те са относителни. Например, хора с нарушено съсирване на кръвта, бременност след четвъртия месец и висока температура.
         Когато човек се нуждае от лечение, трябва ли да избира между ортодоксалната и алтернативната медицина, или двете могат да вървят ръка за ръка?
  Всички възможности в този свят, касаещи благоденствието на хората, трябва да се използват мъдро.

Вижте още

Заболеваемостта от грип в област Пазарджик все още е под нивата за обявяване на грипна епидемия

Данните от последната седмица /15-21.01.2024 г./q подадени от сентинелните практики и генерирани от Информационната система …

2 коментара

  1. Къде се намира Д-р Кръстева и практикували иглотерапия

    • Здравейте! Доктор Велка Кръстева практикува иглотерапия от около 15 години и продължава да я практикува. Амбулаторията й за физиотерапия се намира на улицата срещу началото на парка в Панагюрище /на метри от мястото, където едно време се намираше Радиовъзел – Панагюрище/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.