Водещи новини

През септември отново ще се силанизират зъби на деца от 5 до 8 години

Списъкът на лекарите по дентална медицина, които ще извършват силанизация на първите постоянни молари при деца от 5 до 8 години от септември за област Пазарджик публикуваха от Регионалната здравна инспекция.

В Панагюрище процедурата отново ще бъде прилагана от д-р Дора Шишкова.
От РЗИ Пазарджик припомнят, че основна част от профилактичните мерки за намаляване интензитета на зъбния кариес при децата е провеждане на силанизиране (запечатване) на дълбоки фисури и ямки на първите постоянни молари. Поставянето на силанти притежава значителен потенциал да елиминира зъбния кариес при децата, като се създава бариера между зъба и бактериите, които причиняват зъбен кариес.
В рамките на Националната програма през 2011 г. силанизирането обхваща 16 982 деца от 5 до 9 годишна възраст,а броят на силанизираните зъби е 57 565.  
През 2012 г. са силанизирани зъбите на 14 620 деца на възраст от 6 до 8 години, общият брой на силанизираните зъби е 49 757, а изпълнители са 346 лекари по дентална медицина. Обхванати са деца и в отдалечени от областните центрове населени места. През 2013 г. 363 лекари по дентална медицина са силанизирали общо 52 114 зъби на 14 845 деца. Силанизирането се финансира със средства по Националната програма. 
Всеки родител, който желае да се възползва от тази възможност, може да получи допълнителна информация на безплатен телефон 080014546 и от интернет страницата на Програмата: www.oralnaprofilaktika.bg

Вижте още

Търсене на решение на проблеми, но и желание за доброволчество в приемните дни на кмета

Недоволство от предоставяните през последните години социални услуги на деца с увреждания;  жалби заради липса …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.