Водещи новини

Опитите за самоубийство в Пазарджишко се увеличават, днес е Световен ден за суицидопрофилактика

През първите шест месеца на 2014 г. в област Пазарджик са регистрирани 33 суицидни опити (реализирани и нереализирани), което е с десет повече от първо шестмесечие на 2013 година.

От тях 14 са завършили със смърт, а неуспешните опити са 19, съобщават още от Регионалната здравна инспекция Пазарджик.
При разпределението на суицидните опити по пол, резултатите показват, че по-често на живота си посягат мъже (60,6% – мъже, 39,4% – жени).
Най-честият използван суициден метод – 42,4% е отравянето с медикаменти. При парасуицидите (нереализираните самоубийства) предимно се регистрира използването на различни медикаменти. Тези опити са демонстративни. Тяхната цел е да се привлече вниманието на околните. Често са израз на липсата на емоционална компетентност от извършващите ги и неспособност за справяне в определени кризисни ситуации.
Следващият най-често използван метод е обесването – 27,3%. Той се използва от хора твърдо решили да сложат край на живота си. През това шестмесечие другите използвани методи са: използването на огнестрелно оръжие – 15,2%, порязването с хладно оръжие – 9,1% и хвърляне от високо – 6,1%.
От всички суицидни опити 1реализирани и нерализирани) – 66,7% са извършени в градовете на област Пазарджик, а 33,3% в селата. Наблюдава се леко завишаване на суицидните опити в селата на областта, в сравнение с миналата година, за същия период.
Водеща възрастова група в суицидните опити (реализирани и нереализирани самоубийства) е групата над 60 г. с – 39,4. При нея се наблюдава значително увеличение в сравнение с първо шестмесечие на 2013 г. – 17,4%. Следва възрастовата група до 18 г. -18,2% – при нея се регистрира намаляване на суицидните опити. Значително намаляване на суицидни опити се регистрира при възрастовата група от 19 до 30 г. – 6,1%. През 2013 г. този процент е бил – 26,1%. Традиционно това е една от водещите суицидни групи през годините. Докато през първата половина на 2013 г. не са регистрирани опити за самоубийства във възрастовата група от 31 до 40 г. , то през това шестмесечие те са третата група по процентно разпределение на опитите за самоубийства – 15,2%. Следват възрастовите групи от 41 до 50 г. – 12,1% и от 51 до 60 г. – 9,1%.
Разпределени по семеен статус – най-често опити за самоубийство извършват хората
със семейство – 48,5%. Рискови групи за извършване на суицидни опити са вдовците – 30,4%, самотни неомъжени жени – 6,1%, деца на разведени родители – 3%.
Разпределени по трудова заетост и пол
През това шестмесечие продължава негативната тенденция, най-често на живота си са да посягат работещи мъже – 18,2% (през 2013 за същия период от време -17,4%), други рискови групи са безработните мъже – 12,1% и жените пенсионерки – 12,1%.
Идеята за отбелязване на 10 септември като Световен ден за предотвратяване на самоубийствата е на Международната организация за превенция на самоубийствата (IASP), основана през 1960 г. от проф. Ервин Рингел и д-р Норман Фарбероу. 
През 2014 г. Световният ден за суицидопрофилактика, ще премине под мотото „С велосипед около света“.  Целта е, да се фокусира общественото внимание върху Превенцията на самоубийствата като глобална задача.
Ежегодно, по данни на Световната здравна организация, вследствие на извършени суицидни опити, умират 800 000 души. На всеки 40 секунди някъде по света се извършва суициден опит. На всеки загинал поради самоубийство се регистрират още 20 нереализирани суицидни опити. Смъртността поради самоубийство се нарежда на второ място във възрастовата група от 15 до 29 г.

Вижте още

Първа по рода си безплатна национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започна в цяла България

Впечатляващата с мащаба и общественото си значение кампания „Заедно срещу рака на дебелото черво“, инициатива на Фондация …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.