вторник , 5 декември 2023

Ученици в „живот без тютюн” за шести път

През учебната 2013/2014 г., за шеста поредна година ученици от 1 до 12-ти клас отново ще могат да участват в Националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 6”, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

До този момент общо в конкурса са участвали над 15 500 ученика от 560 паралелки от 1 до 12 клас от цялата страна, които са подкрепили здравословния начин на живот без зависимост от тютюневите изделия. В предишно издание на инициативата сред отличените бяха и възпитаници на ОУ „Проф. Марин Дринов”.
Националният конкурс започва от началото на учебната година и ще продължи до 14 април 2013 г. По традиция участниците са разделени в три възрастови категории – 1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас. 
Конкурсът ще протече в две фази. През първата фаза (23 октомври – 15 ноември 2013 г.) участниците трябва да изготвят и да изпратят в здравното министерство своите проекти в следните области – превенция на тютюнопушене, отказване от тютюнопушене, превенция на пасивно тютюнопушене. Всеки участник може да представи проекти както в една от изброените области, така и във всички от тях. През втората фаза на конкурса, 20 ноември 2013 – 30 април 2014 г., ще стартира реализацията на проектите и тяхното отчитане.
Всеки кандидат задължително трябва да участва и в двете фази на конкурса, акцентират организаторите. 
Експертна комисия с участието на представители на МЗ и всички партньори ще извърши класирането на участниците до 25 май 2014 г., след което резултатите ще бъдат публикувани на интернет-страниците на здравното, просветното, културното и спортното министерства. Официалното награждаване на победителите ще се проведе на 31 май 2014 г. – Световния ден без тютюн. Предвидени са общо 9 предметни награди, по три във всяка възрастова категория, както и поощрителни награди.
Пълната информация за регламента на конкурса – изисквания за кандидатстване, за участие, изисквания към съдържанието на проектите, критерии за оценка, етапи на оценяване и награди за победителите, може да видите тук, както и на интернет-страниците на МОН, МК, ММС и ПЕКБ. Регионалните здравни инспекции и Регионалните инспекторати по образование в страната са в готовност, както всяка година, да оказват необходимата помощ на участниците.

Вижте още

Имунизация на деца до 11 г. срещу COVID-19 в МБАЛ „Уни Хоспитал“

Регионална здравна инспекция – Пазарджик информира родителите на деца от 5 до 11 години, желаещи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.