Почетоха жертвите на комунистическия режим

Написана от  Четвъртък, 01 Февруари 2018 16:23
С едноминутно мълчание в памет на жертвите на комунистически режим
започна първото заседание на общинските съветници за 2018 година. Преди това бе припомнено кога и с кое решение на Министерския съвет 1 февруари е определен за ден на почит паметта на жертвите на Народния съд.
Преди обяд пред паметника на Райна Попгеоргиева - Знаменоската, намиращ се на едноименния площад в Панагюрище, група панагюрци с десни политически убеждения се поклониха пред паметта на тези свои предци от града, които са били убити по време на репресиите след 1944 г. По няколко думи свои спомени за събитията споделиха Еленка Зумпалова и Стоян Пъков. И двамата са потърпевши от действията на комунистическата вихрушка по онова време.
В знак на почит цветя пред паметника на Райна Княгиня положиха и представители на местнта власт начело с кмета на община Панагюрище Никола Белишки и председателя на Общинския съвет Христо Калоянов.
Предложението за 1 февруари като ден на почит към жертвите на комунистическия режим беше взето през 2011 г. от кабинета "Борисов" по предложение на двама президенти – Желю Желев (1990 – 1997) и Петър Стоянов (1997 – 2002).

На тази дата през 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд се записват в историята на Третата българска държава с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици. Осъдени на смърт са 67 депутати от ХХV Народно събрание, трите правителства за периода януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов.
На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски (братът на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, 9 секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Останалите депутати и министри се отървават с различни срокове затвор.

Оценете
(2 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси