Деня на независимостта празнуват днес САЩ

Написана от  Сряда, 04 Юли 2018 08:39
Преди 242 години на 4 юли е приета Декларацията за независимостта на Съединените Американски Щати,
 провъзгласяваща освобождаването на 13 колонии от британската корона.
Оттогава 4 юли се отбелязва като Ден на независимостта на САЩ и национален празник на страната.
Проектът за декларацията е подготвен от комисия, оглавена от Томас Джеферсън. Документът е приет от 2-я Континентален конгрес на 4 юли 1776 г. и обявява, че Тринадесетте колонии, които са във война с Великобритания повече от година, вече не са част от Британската империя, а са „свободни и независими щати“. Декларацията дава обяснение за причините, поради които Конгресът е гласувал обявяване на независимост на 2 юли 1776 г.
Рожденият ден на САЩ – Денят на независимостта – се празнува на 4 юли, денят, в който текстът на Декларацията е одобрен от Конгреса. Декларацията за независимост е прочетена обществено за първи път във Филаделфия, щата Пенсилвания, на 8 юли. В продължение на месец след това този документ е четен публично и хората празнуват всеки път, когато го чуят. Подписан е от всички едва на 2 август 1776 година. Първият, който се подписва под него, е Джон Ханкок, президентът на втория Континентален конгрес. Документът, наречен Декларация за независимост, всъщност представлява предателство спрямо короната и има опасност петдесет и шестимата, които са го одобрили, да бъдат екзекутирани. Новината за Декларацията пристига в Лондон на 10 август, а войната за независимост продължава до 1783 г. Едва тогава Денят на независимостта става официален празник. Оттогава, в която и точка на света да се намират американците, те се събират за традиционно празнуване в този ден.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси