Църквата "Св.Георги Победоносец" в Панагюрище Църквата "Св.Георги Победоносец" в Панагюрище архив oshtepan.com

Православната църква почита паметта на св.ап.Иуда, брат Господен

Написана от  Вторник, 19 Юни 2018 15:06
Св. апостол Иуда, но не Искариотски, е от дванадесетте апостоли Христови.
Той произхождал от коляното на Давид и Соломон. Свети Иуда се родил в галилейския град Назарет от праведния Иосиф, на когото след това била поверена Пречистата Дева Мария. Не е известно с точност коя е била майката на Иуда. Според някои това била Саломия, дъщеря на Агей, син Варахиин, брат на свети Захарий, бащата на светия пророк и предтеча Господен Иоан.
Св.ап. Иуда е наречен брат Господен. Бил брат на свети апостол Иаков праведни, предстоятел на Иерусалимската църква.
Наричан е още Левей, което означава сърдечен, и Тадей, което значи хвалещ, защото той прославял Бога и проповядвал Евангелието на много народи. За вярата си е разпънат и пронизан от стрели около 80-та година.
Името му се споменава няколко пъти в Евангелието. Когато Господ за последен път беседвал с учениците си, казал: "Който има заповедите Ми и ги спазва, той е, който Ме люби; а който Ме люби, възлюбен ще бъде от Моя Отец: и Аз ще го възлюбя и ще му се явя Сам". Тогава апостол Юда, изпълнен с пламенно желание цял свят да познае Господа, запитал Христос: "Господи, що е това, гдето искаш да се явиш нам, а не на света?" Иисус отвърнал: "Ако някой Ме люби, ще спази словото Ми; и Моят Отец ще го възлюби, и ще дойдем при него, и жилище у него ще направим" (Иоан. 14:23).
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси