Най-продължителното лунно затъмнение от 100 години насам ще е в края на юли, твърдят учени

Написана от  Сряда, 03 Януари 2018 19:31
Поредица от пет затъмнения, сред които и най-продължителното от сто години насам, ще наблюдават жителите на различни региони на света през 2018 година. 
Станция на НАСА ще проникне в короната на Слънцето
На 27 юли ще има лунно затъмнение с най-голямата продължителност от един век насам. Тя се обуславя от факта, че тогава точно ще си съвпаднат центърът на Луната и центърът на сянката на Земята.
В момента на затъмнението Луната, Земята и Слънцето ще се намират на една линия, при това нашата планета ще бъде разположена между Слънцето и Луната и ще заслони своя естествен спътник от слънчевата светлина.
Явлението ще започне на 27 юли в 20:13 часа българско време, когато земната сянка ще докосне Луната. Пълната фаза на затъмнението ще продължи от 22:30 на 27 юли до 01:14 часа на 28 юли.
Очакват се и две частични слънчеви затъмнения - на 13 юли и на 11 август. През следващите 12 месеца ще могат да се наблюдават три ярки комети и два нощни метеорни потока. 
 
Източник: БТА 
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси