Православната църква почита паметта на Св.вмчца Екатерина

Написана от  Петък, 24 Ноември 2017 08:10
На 24 ноември Православната църква почита паметта на св. великомъченица Екатерина - една от най-образованите жени на своето време.
Светицата се чества като покровителка на майките.
Според преданието Екатерина е била дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет, по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, тя получила блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени.
Тя заявила на родителите си, че ще встъпи в брак с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Младежи от много богати семейства кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен.
Майката на Екатерина, която тайно изповядвала християнството, я изпратила при отшелник, който я посветил във вярата.
Преданието разказва как Екатерина се е срещнала с тогавашния император. Тя се опитала да го убеди, че извършва грешка, като преследва християните. Екатерина успяла да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството. Впоследствие те били убити и обявени за мъченици.
Императорът заповядал да я вкарат в затвора, където тя въвела в християнството всички, които я посещават. Поради това била осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпаднало, когато Екатерина го докоснала и палачите не могли да я екзекутират по този начин. Затова я обезглавили.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси