Европарламентът присъжда наградата „Сахаров“ за 2017 г. на опозицията във Венецуела. Церемонията по награждаване ще е на 13 декември

Написана от  Неделя, 29 Октомври 2017 22:10
Лидерите на политическите групи в Европарламента и председателят на ЕП Антонио Таяни решиха на 26 октомври да присъдят
наградата„Сахаров“ за свобода на мисълта на Националното събрание на Венецуела и на неговия председател Хулио Борхес, както и на всички политически затворници, изброени в списъка на неправителствената организация „Foro Penal Venezolano“, представлявани от Леополдо Лопес, Антонио Ледесма, Даниел Себайос, Йон Гойкоечея, Лорен Салех, Алфредо Рамос и Андреа Гонсалес. Решението бе обявено в пленарната зала от г-н Таяни.
„Ние искаме да потвърдим нашата непоколебима подкрепа за демократично избраното Национално събрание на Венецуела. Ние също така се обявяваме за мирен преход към демокрация, за който хората във Венецуела отчаяно призовават“, заяви г-н Таяни в пленарната зала.
„Наградата е не само признание за смелата борба на демократичната опозиция във Венецуела, но и израз на близостта и уважението на Европейския парламент към хората във Венецуела: към всички онези, които са несправедливо хвърлени в затвора, защото са изразили мнението си; към всички онези, които се борят ежедневно да оцелеят заради един брутален режим; към всички семейства, които жалеят, защото за загубили близките си през месеците на непрекъснати протести за свобода“, добави председателят на Парламента.

Демократичната опозиция във Венецуела
През последните години Венецуела се намира в състояние на политическа криза. Управляващата партия непрекъснато налага ограничения на принципите на правовата държава и на конституционния ред, а през март 2017 г. Върховният съд отне законодателните правомощия на демократично избраното Национално събрание.
Междувременно броят на политическите затворници възлиза на над 600 по данни от последния доклад на „Foro Penal Venezolano" (Венецуелски наказателен форум), известна венецуелска организация за права на човека. Списъкът на политическите затворници включва известните опозиционни лидери Леополдо Лопес, Антонио Ледесма, Даниел Себайос, Йон Гойкоечеа, Лорент Сале, Алфредо Рамос и Андреа Гонсалес.
Венецуелският опозиционен лидер Леополдо Лопес прекарва повече от три години в затвора. През юли 2017 г. той е изкаран временно и поставен под домашен арест, но през август 2017 г. отново е върнат зад решетките. Друг известен опозиционен политик, бившият кмет на Каракас Антонио Ледесма е под домашен арест от 2015 г. насам, а бившите кметове на Ирибарен и на Сан Кристобал, Алфредо Рамос и Даниел Себальос, както и студентският активист Лорент Сале също са лишени от свобода. Сред политическите затворници са и двама испански граждани - Андреа Гонсалес и Йон Гойкоечеа.
От началото на 2017 г. са убити повече от 130 души по време на улични протести, повечето при демонстрации срещу правителството. Други над 500 души са хвърлени в затвора без редовен процес.
Наградата, включваща диплома и парична сума от 50 000 евро, ще бъде връчена на тържествена церемония в Европейския парламент в Страсбург на 13 декември 2017 г.

Наградата „Сахаров“
Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи, и носи името на съветския физик и дисидент Андрей Сахаров. През 2016 г. нейни носители станаха Надя Мурад и Ламия Башар от езидската общност в Ирак, подложена на гонения и насилие от терористите от ИДИЛ.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси