Църквата "Св.Въведение Богородично" в Панагюрище и икона на Божията майка в нея Църквата "Св.Въведение Богородично" в Панагюрище и икона на Божията майка в нея СНИМКИ: Архив на oshtepan.com

Православната църква чества Покров Богородичен

Написана от  Неделя, 01 Октомври 2017 11:21
Празникът възникнал през в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви († ок. 936 г.), за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол.
 Празникът Покров на Божията Майка се извършва само в славянските страни - вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход. В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита".
 Какво разказва Преданието
На 1 октомври 910 г. сарацините (араби) нахлули в пределите на Византийската империя и я подложили на тежко изпитание. Император по това време бил Лъв Мъдри (886-911). Свети Андрей Юродиви с ученика си Епифаний се намирал по това време на всенощно бдение в константинополската църква Влахерна, където се пазела като скъпоценна реликва - една от одеждите на света Богородица. Било събота срещу неделя. Църквата била пълна с народ.
В 10 часа през нощта по време на всенощното бдение св. Андрей насочил погледа си нагоре и видял св. Богородица във въздуха. Тя била обкръжена от пророци, апостоли и ангели. Със своя омофор покривала богомолния народ и се молела за него на своя божествен Син.
Развълнуван от гледката, св. Андрей запитал тихо ученика си:
- Виждаш ли, брате, как света Богородица се моли?
Епифаний отговорил:
- Виждам, отче свети, и се ужасявам!
Това видение на двамата подвижници станало известно на богомолците в храма, а след това и на целия град.
Арабите били прогонени от страната, а Църквата учредила празника "Покров Богородичен".
Източник:
pravoslavieto.com
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси