Учебни занятия ще се провеждат вече и в музеи, и в галерии. Учредява се награда "Музейна образователна дейност"

Написана от  Понеделник, 06 Август 2018 19:03
Учебни занятия ще се провеждат в музеи и художествени галерии. Това предвижда Споразумение за сътрудничество
между Министерството на културата и Министерството на образованието и науката, което подписаха министрите Боил Банов и Красимир Вълчев. То предвижда мерки и дейности между институциите в системата на предучилищното и училищното образование и държавните, регионалните и общинските музеи и художествени галерии в страната. Идеята за провеждане на част от учебните занятия в „естествена среда“ е израз на нови похвати и ресурси. Искаме децата да опознаят историята и природните науки. Когато учениците посещават музеи те се срещат с музейни специалисти, изследователи. По думите на министъра на образованието и науката Красимир Вълчевпровеждането на часове в музеите допълнително би спомогнало за предизвикване на интереса на учениците и към учебното съдържание, и към науките.
Идеята за провеждане на част от учебните занятия в „естествена среда“ е израз на търсенето на нови похвати и ресурси в обучението. Министър Вълчев подчерта, че по модул „Музейно училище“ по национална програма, ще се стимулира ползването на тази възможност от учителите. Той отбеляза, че МОН винаги е насърчавало посещенията на ученици в културни институции, като това е залегнало и в проекта „Твоят час“. От октомври 2016 г. до юни 2018 г. са предоставени близо половин милион лева за посещение на културни, исторически, природонаучни, спортни и други обекти.
Предвижда се МОН и занапред да финансира този род извънкласни дейности. 
Споразумението предвижда създаване и въвеждане на музейни образователни програми, свързани с тематичния обхват на даден музей и художествена галерия, които ще ги обявяват на сайтовете си в началото на всяка учебна година, за да могат детски градини и училища да направят заявки за посещения. Програмите ще станат част от обучението по предметите от общообразователната подготовка и във време на извънучилищни занимания и дейности чрез създаване на специален механизъм. Заложена е и допълнителна квалификация на музейните специалисти, музейните педагози, учителите и др., ангажирани с реализацията на инициативите по споразумението.
Музейните специалисти ще бъдат включвани в планиране инициативите за извънкласна работа, в подготовката на различни образователни проекти и програми, свързани с културното и природното наследство и визуалните изкуства. Те ще се ангажират и със създаване на училищни обществени колекции (експозиции), свързани с историята на училището, бележити личности, научно-технически открития, знаменателни факти от миналото, световната и европейска история и др. Учредява се и награда „Музейна образователна дейност“, която се връчва ежегодно на училище, учител, музей и музеен специалист. Документът е резултат от съвместни усилия за приобщаването на музеите и галериите в образователния процес. 
Източник:
Сайт на МОН


Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси