Три професионални гимназии в област Пазарджик ще предложат дуално обучение през учебната 2018/2019 година, а 5 средни училища професионални паралелки

Написана от  Вторник, 13 Февруари 2018 19:29
Държавен план-прием в профилирани и професионални паралелки за учебната 2018/2019 година ще бъде обявен в 41 училища
на територията на област Пазарджик. Профилирано обучение ще има в 18 средни училища.  
Професионално образование и обучение ще се реализира в 25 училища, от които 16 професионални гимназии, сред които обявената за училище с национално значение Национална професионална гимназия по горско стопанства „Хр. Ботев“ – Велинград.
Предложения за прием в професионални паралелки има от 5 средни училища:
- СУ "Св.Св.Кирил и Методий" - Стрелча; 
- СУ „Ал. Иванов - Чапай“ – Белово;
- СУ „М. Драгинов“ - с. Драгиново, община Велинград;
- СУ „Св. Климент Охридски“ – Ракитово;
- СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Сърница, и от 2 профилирани гимназии - ПМГ „К. Величков“ и ПГ „Ив. Аксаков“ - Пазарджик, както и от 2 обединени училища: ОУ „Хр. Ботев“ – с. Калугерово, община Лесичово и ОУ „Хр. Ботев“ - с. Семчиново, община Септември.
За настоящата учебна година учениците, завършващи седми клас (основно образование) в 12-те общини на областта, са 2493. Те ще кандидатстват за прием в 38 профилирани и 66 професионални паралелки.
Професионалното образование и обучение е застъпено по професии и специалности от повече от 20 професионални направления, като 50 паралелки са с придобиване на ІІІ степен на професионална квалификация, 13 паралелки – ІІ степен, и 3 паралелки с придобиване на І степен на професионална квалификация.
За учебната 2018/2019 г. ще се предложи обучение по 8 нови за отделните училища професии и специалности.
Всички предложения на директорите за прием по нови професии са подкрепени от местния бизнес, като са постигнати договорености за провеждане на практики в реална работна среда.
В предложението на РУО - Пазарджик за прием по професии и специалности са включени и паралелки – дуално обучение, към които се наблюдава засилване на интереса от страна на учениците и техните родители.
За цялата област прием в тази нова форма на обучение ще има в 3 професионални гимназии:
1. ПГИТМТ – Панагюрище, по професиите: Минен техник (Минна електромеханика), Техник на прецизна техника (Лазерна и оптична техника), Хотелиер (Организация на хотелиерството), Мехатроника (Мехатроника), Машинен техник (Машини и системи с ЦПУ);
2. ПГХХТ – Пазарджик по професията Химик-технолог, специалности Технология на целулозата, хартията и опаковките и Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти;
3. ПГХВТ „Ат. Ченгелев“ – Пещера по професиите Биотехнолог /Технология в биопризводствата и Химик-оператор/, Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти.
За учебната 2018/2019 година е заявен прием и в 6 паралелки задочна форма и 1 паралелка вечерна форма на обучение.
Предложението на РУО - Пазарджик, за държавен план-прием по професии е съобразено със ЗПОО и ЗПУО. Взет е под внимание броят завършващи VІІ клас по населени места и общини и е анализирано изпълнението на приема за предходните три години. При изготвянето му са отчетени стратегиите, прогнозите и плановете на общините от област Пазарджик след проведени срещи на началника на РУО с браншови организации, с бизнеса, с кметове и общински администрации. Съобразено е с писмо от МОН с посочени професии и специалности, по които има най-голям недостиг на кадри в страната. 
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси