Днес е най-късият ден и най-дългата нощ

Написана от  Четвъртък, 21 Декември 2017 10:46
Днес, 21-ви декември 2017 г., в 18:27 ч. българско време ще е зимното слънцестоене и ще настъпи астрономическата зима.
Зимното слънцестоене е астрономическо явление, което се случва, когато оста на наклона на въртене на Земята спрямо слънцето има най-голяма стойност. По време на слънцестоенето през декември слънчевите лъчи падат в най-южната си точка - на ширина 23.44 ° на юг, географска ширина, известна като Тропика на Козирога. По същия начин по време на слънцестоенето през юни се определя северната ширина 23,44 °, известна като Тропика на Рака.
В Южното полукълбо зимното слънцестоене е на 21 юни, което в нашето полукълбо се нарича лятно слънцестоене.
Макар че астрономическата зима започва, малко по-малко ще започнат да се удължават дните. Слънцето по-дълго ще ни радва със зимните си лъчи.
Денят на зимното слънцестоене е най-краткият ден (и най-дългата нощ) на годината в съответното полукълбо, но с изключение на полюсите, където единствената нощ в годината продължава шест месеца, а зимното слънцестоене е в средата на полярната нощ. В деня на лятното слънцестоене е най-дългият ден (с най-късата нощ) на годината в съответното полукълбо (с изключение на полярната зона, където единственият светъл ден трае шест месеца в годината и лятното слънцестоене е средата на полярния ден.
 Зимното слънцестоене настъпва в различните страни в различни дни, но през 2016 г. настъпи на 21 декември в почти всички страни от Северното полукълбо.
Зимното слънцестоене е времето на най-дългите сенки. Точно сега Слънцето е в най-ниската си позиция в небето и сенките на неговите лъчи са най-дълги.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси