Занимания в ДГ "Звънче" Занимания в ДГ "Звънче" СНИМКИ: Архив на oshtepan.com

В ДГ „Звънче” се работи успешно по проект на МОН

Написана от  Петък, 24 Ноември 2017 08:53
Екипът на ДГ „Звънче” спечели проект по Национална програма „Развитие на системата на предучилищното образование”, финансиран от Министерство на образованието и науката.
 Целта на проекта е чрез допълнително обучение, съобразено с индивидуалните способности и потребности на децата от ромския етнос, да се постигне повишаване на езиковите им компетентности и да им се осигури равен старт при постъпването в училище. Това ще спомогне за намаляване на дефицитите, натрупани преди първи клас, и отпадането от образователната система.
За реализирането на проекта са сформирани две групи с 12 деца ( 6 – от трета подготвителна и 6 – от четвърта подготвителна група), които се  ръководят от учителките им Лушка Хаинова и Павлина Кърпарова.
Допълнителното обучение по български език и литература на бъдещите първокласници се провежда два пъти седмично, за да се придобият трайни знания и умения чрез използване на съвременни дидактични материали: интеракции, образователни игри, самоконтролиращи пъзели. В минимум седем от предвидените занимания се включват и родителите, за да се създаде у тях  интерес към предучилищното образование. Насърчаването на активно участие на родителите от ромския етнос в обучението на децата ще се постигне чрез участието им в открити практики,  анкети, дискусионни и празнични срещи и разговори по утвърден план и график.

      Заниманията се провеждат в обособени  кътове, оборудвани с детска литература, табла, картини, дидактични игри. Стремежът е  у децата да се пробуди интерес към обучението по български език, за да се изградят умения и нагласа за комуникиране и общуване; за активно слушане на художествени произведения и изразяване на отношението си към тях и към постъпките на героите в тях. Създаването на мотивация и увереност в собствените възможности и сили ще повиши нивото на постиженията на децата по български език и литература  в края на учебната година.   
      Осигуряването на педагогическа подкрепа на децата, чийто майчин език е различен от българския и имат обучителни трудности, ще  доведе до оптималното им личностно и физическо развитие и успешното достигане на готовност за училище,
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси