Диана Дойчева Алексова Диана Дойчева Алексова

За каква кариера мечтае Диана Дойчева Алексова, носителка на студентската стипендия на името на проф.Марин Дринов?

Написана от  Събота, 21 Октомври 2017 09:22
На тържествена церемония на 20 октомври бе връчена студентска стипендия на името на проф. Марин Дринов. Получи я Диана Дойчева Алексова, която учи в Берлин.
Как е стигнала до избора си младата жена и каква кариера иска да направи? Ето отговорът й:
„Основното си образование започнах в град Панагюрище. Бях ученичка в Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, а след това в СОУ „Нешо Бончев“ до седми клас, когато взех решението да продължа образованието си в езиково училище. До някаква степен това беше и дългогодишна идея на семейството ми, което искаше да променя средата си и обстановката, както и да имам по-добри шансове за успешна кариера в бъдеще. Вероятно това е причината да взема решението на 13-годишна възраст толкова лесно. Слушайки чуждестранна музика в седми клас, желанието ми беше да уча немски език.
Когато бях приета в ЕГ „Пловдив“, вече бяхме обмислили възможността за висше образование в чужбина. Първата година беше особено мотивираща заради всички нови преживявания и първата крачка към моята самостоятелност. В осми клас имахме основно часове по немски език (около 18 на седмица) и бях много концентрирана в целта си да науча езика. Започнах да участвам в олимпиади и състезания, като се класирах на едно от първите места на Националната олимпиада по немски език същата година. През следващите години интересите ми се разшириха и започнах да участвам в различни извънкласни дейности (литература, благотворителни дейности и др.), за да опозная себе си. Продължих да участвам в състезания по немски език, което в единадесети клас доведе до първото ми възнаграждение. Спечелих място в обучителна екскурзия към Европейски университет „Виадрина“, Франкфурт(Одър), Германия. Това беше и първото ми посещение на страната и ми позволи да събера малко опит и впечатления, преди да кандидатствам за висше образование.
До тази възраст вече знаех, че искам да имам креативна професия, защото още от началното училище съм имала интерес към изкуствата. Така след дълго време избрах три университета в Германия, където да кандидатствам по специалност „Архитектура“ и един по специалност „Право“. След приема реших, че е най-добре да следвам в ТУ Берлин заради интернационалната култура и възможностите, които самият град предлага. Така с висок успех и Немска езикова диплома приемът ми беше сигурен.
Преместването и адаптирането беше сравнително лесно, но през първата година на обучение беше невъзможно да имаме странични занимания като работа, хобита, спорт и т.н. Основният ни предмет всеки семестър се казва „Проектиране и носещи конструкции“, който е практически и отнема почти всичкото ни време (включително почивните дни и множество безсънни денонощия, прекарани в университета). 
През ваканциите започнах да работя, като първоначално се занимавах с кетъринг, т.е. бях келнерка или помагах в кухнята. След време намерих по-добри студентски работи, а от година работя и в сферата на осветлението като чертожник.
В момента живея в студентско общежитие в Берлин и започвам бакалавърската си работа, а следващия семестър ще положа последни изпити, за да завърша бакалавърска степен. От известно време се опитвам да намеря хобита и да спортувам, но рядко имам свободно време. Концентрирана съм върху следването и повечето странични дейности са свързани с него.
Планирам да започна обучение за магистърска степен, директно след като завърша бакалавър, но все още не знам по коя специалност и къде. Имам интерес не само към специалността „Архитектура“, а и към специалностите „Управление на недвижими имоти“, „Дизайн на осветлението“ и такива, свързани с екологично устойчива архитектура. Имам голямо желание да завърша „Архитектура“ в Швейцария, Англия или Холандия, но предполагам, че ще остана в Германия, защото стандартът на живот в другите държави е твърде висок. Надявам се по-късно да участвам поне в обмен за кратко време или да направя практика в други държави, защото това е основна предпоставка за успешна кариера в тази сфера. Конкретни планове за бъдещето все още нямам, защото за момента всичко е теория, но най-важната ми цел остава надграждане на образованието и трупане на опит“.
Текст и снимки:
Сайтът на Община Панагюрище
Оценете
(2 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси