Къде са минералите? Всичко около нас се състои от минерали, огледай се и ги открий!

Написана от  Вторник, 26 Септември 2017 18:31
На 23 и 24 септември Детски научен център "Музейко" и Българската минно-геоложка камара отбелязаха паневропейската инициатива Дни на минералите.
В годината, когато се навършват 10 години от началото на кампания за повишаване осведомеността по отношение на ползите от добивно-преработвателната индустрия, компании от минно-добивния бранш в България и членове на Минната камара осигуриха интерактивни занимания за малките и големи посетители на Музейко.
Над 1000 човека имаха възможност да се запознаят с минералите, които са в основата на нашето съществуване.
Ако сте си мислили, че каолинът като индустриален материал се използва предимно в производството на порцеланови изделия, сигурно щяхте да се изненадате да научите, че основното му приложение е в хартиената индустрия. Минералът прави листите по-бели, повърхността им по-гладка и увеличава способността им да задържат печатарско мастило.Демонстрация на продуктите си и интересни факти за тях разказаха от фирма Каолин АД.
Знаехте ли, че във Вашия дом са използвани близо 400 тона минерали? Всички те са били добити, преработени и транспортирани до нас, за да улеснят и подобрят живота ни. В интерактивна инсталация, представители на Дънди Прешъс Металс и рудник „Челопеч“ показаха значението на безопасността в минната индустрия и начинът, по който се добиват и преработват медно-златни руди. Голям интерес предизвикаха скалните образци и търсенето на злато и мед с геоложки чук и лупичка. Участниците имаха възможност да се екипират със специални минни лампи, колани, каски и очила.
От Асарел Медет АД пък показаха, че приложенията на минералите далеч не са само в индустрията и бита. В тяхната приложна работилница желаещите свързаха минералите с изкуството и направиха красиви, цветни апликации върху картон и минни каски. С въображението на любопитните посетители и подадената ръка от минната индустрия всички бяха обогатени с нови знания и впечатления за минералите, минната дейност и грижата за околната среда и общностите.
Освен че добива медни руди,  „Елаците Мед“ АД се стреми да провокира в учениците интерес към историята на родния край и търси връзката между обичта към родината, родното място и индустрията. Беше разпространена специална книжка със събрани творби на ученици от Средногорието в конкурс „Съкровища от миналото-животът и труда на хората от моя край“.    
Благодарение на домакинството на детски научен център Музейко, инициативата за знания за света на минералите и ползите от добивно-преработвателната индустрия попадна на най-точното място.    
Всичко около нас се състои от минерали – огледай се и ги открий!
Източник и снимки:
Пресцентъра на БМГК
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси