Няма да връчват наградата "Оборище" и тази година

Написана от  Неделя, 29 Април 2018 15:13
За втора поредна година на 2 май пред паметника на
местността Оборище НЯМА да бъде връчена наградата „Оборище“.
Тя бе учредена през есента на 1998 г. от Сдружението на възрожденските градове и бе връчена за първи път през 1999 г. посмъртно на Петър Увлиев. Връчваше се на хора със заслуги за съхраняване на българската идентичност и утвърждаване на българската духовност. Сред носителите на наградата "Оборище", включваща стилна статуетка и парична сума, бяха покойните историци проф.Марко Семов, проф.Николай Генчев, проф.Дойно Дойнов, проф.д-р Лъчезар Цоцорков, журналистката Велислава Дърева, писателят акад.Антон Дончев, историкът акад.Константит Косев...
Откакто преди години за председател на Сдружението на възрожденските градове бе избран настоящият кмет на община Панагюрище Никола Белишки, неправителствената организация залиня и вече не извършва никаква дейност.
Сред първите председатели на Сдружението на възрожденските градове, което бе учредено по инициатива на панагюрската управа, бе проф.Иван Лалов, който по онова време бе ректор на Софийския университет "Св.Климент Охридски". А сред целите на Сдружението бе националното честване на Първи ноември - Ден на народните будители, всяка година да бъде в едни от възрожденските градове. Преди около 15 години Панагюрище бе домакин на националнто честване на Деня на народните будители, на което гост бе президентът Георги Първанов.
Оценете
(2 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси