Заради близо 12 милиона евро корекции по Програмата за развитие на селските райони България ще съди ЕК

Написана от  Сряда, 10 Януари 2018 20:04
България ще сезира съда на ЕС във връзка с решението на Европейската комисия от 8 ноември миналата година да не признае
суми за финансиране на земеделието у нас на обща стойност близо 12 млн. евро по ПРСР. Това реши правителството на днешното си заседание.
С решението България поставя искане към Общия съд на Европейския съюз да отмени решението в части от него по бюджетна позиция 6711, в които се изключват от финансиране от страна на ЕС по ЕЗФРСР някои разходи на Република България в размер на 11 685 774,48 евро. България поставя искане към съда и да осъди Европейската комисия да заплати съдебните разноски.
Основният мотив на ЕК за финансовите корекции са „пропуски в проверките“. Властите у нас считат,  че при определяне на размера на финансовата корекция ЕК е нарушила приложимото секторно законодателство в рамките на финансирането на селските райони, насоките за определяне на финансови корекции и правните принципи.
Освен това българските компетентни органи изтъкват „неясните критерии и насоки на ЕК по отношение на изискуемия обхват на контрол в нарушение на принципа на правна сигурност и позоваване на пропуски в контрола, прилаган от Република България в нарушение на принципите на целесъобразност и добро финансово управление, както и нарушена процедура по чл. 52 от Регламент (ЕС) № 1306/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 г.“.Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси