Дискусия за 10-годишното членство на България в ЕС и предстоящото ни председателство на Съвета на ЕС се проведе в Панагюрище

Написана от  Петък, 10 Ноември 2017 15:06
С изпълнение на „Одата на радостта“ и „Къде си, вярна ти, любов народна?“, учениците Цветелина и Стойко Шопови
от Центъра за подкрепа за личностното развитие – гр. Панагюрище, на 9 ноември поставиха началото на дискусията, посветена на 10-годишнината от членството на България в ЕС и предстоящото ни председателство на Съвета на ЕС. Учители, ученици, земеделски производители, граждани на общините Панагюрище и Стрелча препълниха камерната зала на Театър дом-паметник в Панагюрище, където се проведе второто публично събитие в област Пазарджик, част от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

 „Тук има представители на различни целеви групи, хора от различни възрасти, с различни професии. Всички ние, като представители на институции, на неправителствени организации, на фирми, като граждани, сме част от голямото европейско семейство, в което България се включи през 2007г. Политиките, реформите, посланията на Европейския съюз и европейските институции, ни касаят пряко и определят възможностите за развитие на страната ни като пълноправен член през следващите години.“, каза в приветствието си областният управител Стефан Мирев.
Презентация на тема "Десет години България в Европейския съюз и Българското председателство на Съвета на ЕС", представи  Васка Шушнева, главен експерт в администрацията на Министерски съвет. Българското председателство ще обхване 181 дни в периода януари-юни 2018 година и ще премине под мотото „Съединението прави силата“. През този период страната ни ще отправи три основни послания: консенсус – с фокус върху сигурността и миграцията; конкурентоспособност – с фокус върху малките и средни предприятия; кохезия – с фокус върху новата многогодишна финансова рамка.
Ръководителите на Областна дирекция „Земеделие“, Държавен фонд Земеделие – Пазарджик и Областна служба за съвети в земеделието акцентираха върху важните за земеделските производители срокове, касаещи ползването и обработването на земеделските имоти, правото на получаване на директни плащания.
Те представиха актуалните отворени мерки по ПРСР до края на годината и предстоящите за 2018г., съгласно индикативния график на програмата. 395 са земеделските стопани от община Панагюрище, кандидатствали  по схемата за Директни плащания – кампания 2017г., в община Стрелча броят им е 160. От МЗХГ на срещата присъстваха Павлина Дамянова и Борислава Цолова, експерти в дирекция „Развитие на селски райони“.

Събитието в Панагюрище беше съпроводено и с посещение на дестилерия за етерични масла „Ина“ ЕООД. През 2012 г., с помощта на съфинансиране от Европейския съюз фирмата купува втора инсталация за дестилиране и обособява линия за производство на органични продукти. Тази инвестиция води до многократно увеличаване на износа на розоварната за козметичната и парфюмерийната индустрия в Европа.
Източник и снимки:
Облаастна администрация - Пазарджик
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси