Сградата на местната власт и едно от срещиите на общински съветници по повод Деня на българската община Сградата на местната власт и едно от срещиите на общински съветници по повод Деня на българската община СНИМКИ: Архив на oshtepan.com

Днес е Ден на българската община, в Панагюрската е тишина

Написана от  Четвъртък, 12 Октомври 2017 08:19
През 1998 г., водени от желанието да се създаде нова традиция в историята на българските общини,
която да свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното самоуправление в България, делегатите на Общото събрание на Национално сдружение на общините в България решават отбелязването на Деня на българската община да бъде на 12 октомври.
На тази дата през 1882 г. в брой 117 на Държавен вестник е публикуван първият Закон за общините и градското управление. В него за първи път се регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници.
Българската община играе важна роля през различните исторически периоди от развитието на държавата. Идеята за установяване и разгръщане на местното самоуправление е заложена още в първата демократична Конституция на самостоятелната българска държава - Търновската, приета на 16 април 1879 г. Глава 1, чл. 3 - "Територията административно се дели на окръжия, околии и общини."
През 1991 г. в новата Конституция в чл. 1, ал. 2 е записано, че "Република България е единна държава с местно самоуправление", а чл. 136 определя общината, като "основна административно-териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление".
В повечето общини Денят на българската община ще бъде честван с различни инициативи.
До 8.30 часа тази сутрин нито Общинският съвет, нито кметският състав на община Панагюрище бяха обявили как са решили тук да бъде отбелязан този ден.
Мир и тишина из цялата Панагюрска община.
А имаше години, в които се правеха тържествени заседания на Общинския съвет, посветени на Деня на българската община, имаше инициативи "Кмет за един ден", председатели на Общинския съвет се срещаха с младите в училищата и им разясняваха местното самоуправление, призовавайки ги да се включват с идеи в обществено-политическия живот.

Общинските съветници от различни мандати се събираха за по наздравица.
Днес е тишина. 
Вероятно местните управници ще се отсрамят с националната инициатива по повод предстоящото председателство на страната ни на Съвета на ЕС и 10 години от членството на България в ЕС да се организират публични прояви. Но ТЕ са част от "предвидените дейности по реализацията на Работната програма на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2017 г. Инициативата е на Министерството на Българското председателство в партньорство с областните администрации и общините, в които ще се реализират събитията", а не са местна управленска инициатива.
В област Пазарджик ще бъдат проведени срещи-дискусии на тема:
„Десет години членство в ЕС. Европейските политики за селските райони на област Пазарджик – диалог и партньорство за развитие.“ Първата дискусия е днес - 12 октомври в община Сърница, в община Панагюрище ще е на 9 НОЕМВРИ,а в община Лесичово на 16 ноември.
Втората част от инициативата предвижда посещение на малко или средно предприятие в посочените общини, в което са реализирани инвестиции с подкрепата на ЕС. 

Целта на тези комуникационни инициативи на Министерството на Българското председателство е широката общественост да бъде информирана за ползите на Република България от членството в ЕС, да се провокира интереса на гражданите от различните населени места към представените теми, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. и възможните механизми за ефективно партньорство и постигане на общи цели на институции и организации. Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

1 коментар

 • Връзка на коментара Winifred Събота, 14 Октомври 2017 23:31 публикуван от Winifred

  I'm extremely impressed with your writing skills as well as with the layout
  on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Anyway keep up the nice quality writing, it's rare to see a
  nice blog like this one today.

  Докладвайте

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси