Правителството ще увеличи административно минималните осигурителни прагове с 3.9%

Написана от  Неделя, 01 Октомври 2017 11:55
Осигурителната тежест през 2018 г. за работещите ще се вдигне по две направления. Освен заложеното в закона увеличение на вноската за пенсия с 1 пункт до 19.8%
минималните осигурителни прагове догодина също ще бъдат повишени административно с 3.9%.
Това съобщи министърът на труда Бисер Петков на синдикатите и работодателите на заседание на тристранката, като по думите му това е нежелано решение, но единственото възможно на този етап.
Решението на Петков е заради провалените преговори за праговете за втора поредна година. Работодателите отново бойкотираха договарянето, защото все още няма формула за определяне на минималната заплата, а и настояват минималните прагове да отпаднат. Миналата година кабинетът на ГЕРБ обаче не увеличи административно минималните осигуровки.
Минималните осигурителни прагове се определят за 85 икономически сектора, в които са заети около 2 млн. българи. 
По думите на министъра, ако не се приложи този административен ръст за догодина, то 60% от позициите (независимо от длъжността и сектора) ще са на нивото на минималната заплата.
Кабинетът планира за 2018 г. тя да е 510 лв. и тя автоматично става и минимален осигурителен доход. Това означава, че за редица сектори всъщност увеличението на осигуровките ще е по-голямо от 3.9% именно заради ръста на минималното възнаграждение.
Петков обясни, че е сметнал процента за административен ръст по швейцарското правило, с което се осъвременяват пенсиите, но на базата на прогнозите на Министерството на финансите за 2018 г. за ръста на средния осигурителен доход и на инфлацията.
Според МФ догодина инфлацията ще е 1.4%, а пък ръстът на средния осигурителен доход ще е 6.4%. Половината от двете увеличения е точно 3.9%, което, според министър Петков, е "балансиран ръст".
Прогнозният ръст на БВП за 2018 г. също е толкова.
Все още не е ясно колко допълнителни приходи от осигуровки ще донесе това увеличение.
Синдикатите поздравиха социалния министър за това предложение, но работодателите предупредиха, че ще имат "негативна реакция". Председателят на АИКБ Васил Велев съобщи, че работодателските организации са внесли предложение до всички партии да се промени законът и да отпаднат праговете.
Източник: pariteni.bg
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси