Сигурни ли сте каква вода пиете на работното място? Как да проверим качеството на бутилираната вода в галони?

Написана от  Сряда, 25 Юли 2018 19:47
Данните сочат, че все повече работодатели в България осигуряват вода
на служителите си като част от политиката си за грижа за персонала*. Зачестяват обаче и случаите на фалшификации от страна на недобросъвестни търговци, които бутилират и предлагат на работодателите вода с неясен произход, като нагло злоупотребяват с известни марки и с изграденото към тях потребителско доверие.
Купуването на бутилирана вода с непроверен произход крие рискове за здравето на потребителите. Така например, водата може да съдържа бактерии; да е бутилирана от източник, различен от посочения; да не са спазени задължителните хигиенни изисквания; да няма сертификат за качество или да е с неприятен вкус поради неправилно съхранение на продукта.
Как можете да проверите качеството и произхода на водата, която купувате, за да гарантирате здравето на служителите си?
1)      Винаги избирайте сигурен и надежден доставчик! Бутилираната вода на водещите производители на пазара се произвежда при спазването на най-високите европейски и международни стандарти за качество, като процесът на бутилиране подлежи на стриктен ежедневен контрол, както и на постоянни проверки от страна на компетентните органи.
2)      Препоръчително е галонът да има топъл печат с логото на марката, който да е същият като логото на етикета. При фалшивите галони тези два елемента често се разминават или някой от тях липсва.

3)      Желателно е да имате дългосрочно сътрудничество с доказани и проверени доставчици на вода, които подписват договор с фирмите, а също така им предлагат гаранционно обслужване и регулярна поддръжка на предоставения диспенсър за вода. Случайните поръчки, работата без договор и без наличието на документи, удостоверяващи качеството и произхода на продукта, излага на риск здравето на служителите, и не гарантира защита при евентуални инциденти.
4)      Бъдете внимателни: при купуване на вода от непроверен доставчик няма гаранции, че галоните са надеждно измити и дезинфекцирани съгласно добрите практики в сектора – при необходимата за целта температура, с подходящи препарати и в изрядна хигиенна среда.
Специалистите в бранша препоръчват да следим за посочените по-горе мерки за сигурност и да не се доверяваме на непроверени доставчици на вода. А в случай, че закупим вода със съмнително качество или установим, че някой от изброените елементи липсва, е добре да потърсим контакт с лицензиран официален доставчик на водеща марка вода, който да ни гарантира дългосрочен ангажимент чрез договор и осигуряването на качествен продукт и постоянна поддръжка.
*Данните обобщават отговорите на 90 компании, членове на Българската асоциация за управление на хора, анкетирани в периода между 4 – 14 юни 2018 г.
Оценете
(2 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси